Video Boala periculoasă la care sunt expuşi elevii din cauza ghiozdanelor. Cu ce soluţie ingenioasă a venit directorul unei şcoli din Timişoara
Pentru a vă da seama cât cântăreşte, de obicei, ghiozdanul unui copil, vă propunem un exerciţiu.
Înlocuiţi ghiozdanul cu o pungă mare în care aţi pus 20 de sticle, fiecare a câte jumătate de litru, şi daţi-o copilului vostru care poate nu are mai mult de 10 ani. Cam pe acolo se învârte greutatea din rucsacul elevului. Cum s-ar spune, şcoala românească este grea. La propriu!
Par a fi cumpărăturile făcute pentru întregul an şcolar. În realitate, sunt doar cărţile şi caietele de care are nevoie mâine David, la ore.
Cât cântăreşte ghiozdanul unui elev de 13 ani într-o zi obişnuită
David, elev: Română, germana, mate, geografie, engleză, biologie şi muzică. Totul este necesar pentru oră, suntem depunctaţi dacă nu le avem!
Iulia Pop, reporter Observator: La ce materie ai cele mai multe cărţi?
- Zile libere pentru elevi în anul şcolar 2023-2024. România e în topul ţărilor europene la vacanţe, dar...
- O nouă materie ar putea fi introdusă în şcoli. Disciplina ar putea apărea în orele elevilor de gimnaziu
- Cum arată o oră de cursuri de prim ajutor la școală. Elevii sunt receptivi, responsabili și foarte atenți
David, elev: Sunt mai multe la care am vreo patru-cinci cărţi. Română: caiet, carte de gramatică, manual, carte de literatură.
Să nu uităm de penar, trusă geometrică, pachetul cu mâncare şi sticla cu apă! Cam aşa arată fiecare zi pentru majoritatea elevilor.
Iulia Pop, reporter Observator: Ghiozdanul este pe punctul de a se rupe! Încercăm să vedem cât cântăreşte ghiozdanul unui elev de clasa a 7-a, într o zi în care are 7 ore de curs. 9,8 kilograme, abia îl ţin eu cu o mână.
Adică aproape dublu faţă de greutatea recomandată a ghiozdanului în cazul unui adolescent de 13 ani. Aşa că mergem cu rucsacul la un specialist în postură.
Majoritatea elevilor se plâng de dureri de spate
Bogdan Marcu, specialist recuperare posturală: Idealul greutăţii ghiozdanului unui copil ar fi undeva la 10-15 % din greutatea corpului. Dacă un copil are 50 de kilograme, greutatea nu ar trebui să depăşească 5-6 kilograme.
Datele arată că între 25 şi 55% dintre copii se plâng de dureri de spate. Şi sunt semnale clare care indică nevoia de recuperare.
Bogdan Marcu, specialist recuperare posturală: Este cifoza, atitudinea cifotică, în momentul în care stau aici. Şi atitudinea scoliotică, în care tinde să aibă mereu un umăr mai sus şi unul mai jos.
Soluţia ar putea fi dulapurile instalate în şcoli
O soluţie pentru ghiozdanele prea grele ar fi dulapurile instalate pe holurile şcolilor, exact ca cele pe care le vedem în filmele americane. O unitate de învăţământ din Timişoara testează varianta de câţiva ani.
Băiat: Putem să ne ţinem şi blocul de desen că e destul de mare şi greu. Mi se pare un loc foarte bun de depozitare, deoarece ne salvează de o greutate în plus.
Mihaela Șora, director Școala Gimnazială 30: Primeşte un rând de manuale pe care le va duce acasă în prima zi de şcoală şi le aduce de abia în ultima zi. În fiecare cabinet şi laborator şcoala are un al doilea rând de manuale, asta înseamnă că din start ghiozdanul copilului e pe jumătate greu.
Sfaturi pentru a evita probleme de spate cauzate de rucsac
Specialiştii recomandă înotul, tenisul sau baschetul pentru sănătatea spatelui. Sau măcar exerciţii simple, care pot fi făcute acasă.
Ce mai putem face? Să alegem modelul potrivit de ghiozdan. Specialiştii recomandă trollerele, care pot fi transportate mai uşor. Şi felul în care sunt aşezate cărţile în rucsac contează: fiecare compartiment ar trebui folosit corespunzător.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰