Antena Meniu Search
x

Burse şcolare 2024. Ce bani pot primi elevii

Şi în anul școlar 2024 – 2025, elevii cu rezultate bune la învățătură vor beneficia de burse de merit, dar acordarea acestora va fi condiționată de anumite aspecte. 

de Redactia Observator

la 09.02.2024, 15:39

Burse şcolare 2024. Ce bani pot primi elevii
Burse şcolare 2024. Ce bani pot primi elevii - Arhivă Observator

Pentru a încuraja tinerii să înveţe cât mai mult şi cât mai bine, autorităţile vin şi în acest an şcolar cu o serie de măsuri menite să ajute elevii, inclusiv cu diferite categorii de susţinere financiară.

Metodologia de acordare a burselor școlare în anul școlar 2024 – 2025, a suferit o serie de schimbări. Anunţul a fost făcut de ministrul Educaţei, Ligia Deca.

Elevii vor primi burse de merit doar în situația în care mediile lor vor mai mari de 9,50 sau dacă obțin rezultate deosebite la olimpiade școlare sau diverse concursuri școlare.

Metodologia-cadru de acordare a burselor şcolare a fost publicată în Monitorul Oficial la începutul acestui an şcolar. Potrivit portalinvatamant.ro, bursele se plătesc lunar, de către unităţile de învăţământ, la data de 15 a fiecarei luni, pentru luna precedentă. Exceptie fac lunile septembrie si octombrie, plata pentru cele doua luni urmand sa fie facuta in data de 15 noiembrie.

Pe acelaşi subiect

Ce burse şcolare pot primi elevii în anul şcolar 2024-2025

Ca în fiecare din ultimii ani, şi în anul şcolar 2023-2024 elevii din întreaga Românie ar putea să primească diferite ajutoare financiare sub formă de burse şcolare. Vorbim în primul rând de burse şcolare precum bursa de merit, bursa socială sau bursa tehnologică.

De asemenea, vorbim şi de burse acordate pentru rezultate excepţionale. Aici intră cele două mari categorii de burse, respectiv bursa de excelenţă olimpică I/internaţională şi bursa de excelenţă olimpică II/naţională.

Tipuri de burse pentru elevi:

  • Bursă de excelenţă olimpică I  - între 750 şi 3000 de lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II - 700 de lei
  • Bursa de merit - 450 de lei
  • Bursa socială - 300 de lei
  • Bursă pentru mame minore - 700 de lei
  • Bursa tehnologică - 300 de lei

Criterii de acordare a bursei de merit

Bursa de merit este în valoare de aproximativ 450 de lei pe lună, iar de ea ar putea beneficia diferite categorii de elevi. În primul rând este vorba despre elevii care au media generală minim 9,50 şi au cel mult 10 absenţe nemotivate.

De asemenea, burse de merit ar putea primi şi elevii care au obţinut media de admitere în învăţământul liceal sau profesional de cel puţin 9,50 sau elevii care obţint diferite premii la etapele judeţene ale unor competiţii organizate de Ministerul Educaţiei.

Bursa de excelenţă pentru olimpici poate ajunge până la 1.000 lei

Elevii români care obţin rezultate extraordinare la competiţii naţionale, olimpice sau internaţionale pot obţine aşa-numitele burse de excelenţă. Avem două categorii de bursă de excelenţă.

Vorbim în primul rând de bursa de excelenţă pentru rezultate extraordinare obţinute la competiţiile naţionale. Aceasta este în valoare de 700 de lei pe lună. Elevii care obţin rezultate extraordinare la competiţii olimpice sau internaţionale ajung să încaseze 1.000 de lei pe lună.

Ce elevi pot primi bursa socială în acest an şcolar

Bursele de ajutor social se acordă, la cerere, elevilor care provin din familii cu o situaţie materială dificilă sau care, în general, se află într-o situaţie dificilă. Vorbim în special despre elevi care provin din familii ce nu realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mare de 50% din salariul minim net pe economie.

De asemenea, pot primi bursă de ajutor social şi elevii orfani, elevi aflaţi în întreţinerea unui singur părinte, elevi aflaţi în plasament sau elevi care au deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului. Vă reamintim că bursa de ajutor social este de aproximativ 300 de lei pe lună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 25 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Burse şcolare 2024. Ce bani pot primi elevii