Antena Meniu Search
x

Video CAMERA ASCUNSĂ. Pentru 5.500 de lei pe an, elevi fără BAC au devenit asistenţi medicali cu diplomă. Ţările în care au ajuns să lucreze, şocate când descoperă ce pregătire au

Cu trei mii de lei şi cursuri din an în Paşte, aproape oricine poate ajunge asistent medical în România. O dovedeşte un reportaj cu camera ascunsă marca Observator. Mai multe şcoli postliceale ne-au asigurat că diploma se poate obţine fără probleme, chiar dacă persoana respectivă lipseşte de la cursurile teoretice sau practice. Este un fenomen des întâlnit şi care pune în pericol viaţa pacienţilor, spun autorităţile, care promit controale la sânge.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 26.07.2021, 20:38

Vezi și
  • 2.000 de asistenţi medicali şcoliţi în România pleacă în fiecare an în străinătate.

Reprezentant şcoală: Uite, aici e un orar vechi. Aici doar cu o singură profesoară. Poate să întârzie să zicem 3, 4 ore. Am elevi pe care îi aveam la oră. Veneau o zi da, o zi nu. Chiar era prezent bine. 

Reporter: Teoretic, cursurile sunt de luni până vineri, nu?

Reprezentant şcoală: Da, da. Dar peste 90% dintre elevii noştri au serviciu. 

Am vrut să vedem dacă e o practică des întâlnită aşa că mergem şi la altă şcoală postliceală. 

Pe acelaşi subiect

Reprezentant şcoală: A terminat liceul?

Reporter: Nu a luat Bacul. 

Reprezentant şcoală: Nu ne interesează. 

Reporter: E obligatoriu să vină la toate orele?

Reprezentant şcoală: Este frecvenţă zilnic. Dacă este angajată poate aduce o adeverinţă de salariat care cu siguranţă o va ajuta în sensul că mai poate lipsi. Vă spun categoric că există înţelegere. Nu va fi nicio problemă. 

Aici ni se spune că locurile se ocupă rapid şi că dacă vrem să devenim asistenţi e cazul să ne grăbim. Două absolvente încearcă să ne liniştească: "Aveam colegi care mai lipseau. Veneau de două ori, de trei ori pe săptămână. De exemplu, eu la ora 1 plecam că trebuia să iau copiii de la grădiniţă. În fiecare zi". 

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că un elev poate lipsi nemotivat cel mult 40 de ore. Apoi ar trebui exmatriculat. 

Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educaţiei: Şcolile profesionale nu sunt nici la seral, nici la frecvenţă redusă. Cu siguranţă vom trimite control.

2.000 de asistenţi medicali şcoliţi în România pleacă în fiecare an în străinătate

Am mers cu imaginile la preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali. Cere măsuri mai dure: înscrierea în şcolile postliceale să se facă doar dacă elevii promovează examenul de Bacalureat. Şi să nu fie acceptată nicio absenţă. 

Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali: Spitalele scot posturi la concurs şi absolvenţii care termină cu medii peste 9 nu reuşesc să promoveze cu nota 2 în concursul de ocupare de posturi în spital. Sunt - şi am văzut teste completate de ei - semianalfabeţi. Nu ştiu să scrie, nu ştiu limba română, darămite noţiuni de specialitate. Există foarte multe şcoli care ar trebui desfiinţate azi. Câte? Astea care nu sunt toate. 25 de pagini pline. 

În România sunt 272 de şcoli postliceale sanitare în care învaţă peste 60 de mii de elevi. Trei ani durează cursurile. Iar taxa e cuprinsă între 3.000 şi 5.500 de lei pe an. La final se oferă o diplomă eliberată de Ministerul Educaţiei

Aproximativ 2.000 de asistenţi medicali cer în fiecare an certificate care să le permită să lucreze în străinătate. O parte dintre ei profesează acum în spitale din Italia, Spania, Franţa sau Anglia.

Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali: Primim de la autorităţi competente ale altor state diferite întrebări: unde a făcut învăţământul clinic în chirurgie că nu ştie nimic? Mai primim şi alte tipuri de întrebări acum ar fi: explicaţi-ne cum a făcut şcoala în România în perioada când a lucrat în Italia neîntrerupt? Noi întrebăm Poliţia.

Acum trei ani, sistemul de învăţământ din România era zguduit, după ce o anchetă a jurnaliştilor din Suedia a arătat că unii asistenţi medicali care lucrau acolo aveau diplome obţinute în România deşi nu trecuseră pe la şcoală. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » CAMERA ASCUNSĂ. Pentru 5.500 de lei pe an, elevi fără BAC au devenit asistenţi medicali cu diplomă. Ţările în care au ajuns să lucreze, şocate când descoperă ce pregătire au