Antena Meniu Search
x

Video 9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie au fost invalidate pentru plagiat. Reacţia arhiepiscopului

Nicio zi fără scandal. De data asta, plagiatele de la şcoala doctorală din ultimii cinci ani. Mai bine de jumătate dintre tezele despre care specialiştii spun că au fost plagiate au fost scrise sub îndrumarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Iar dacă în urmă cu câteva zile prelatul respingea aproape agresiv orice acuzaţie, acum cere timp de gândire ca să comenteze, pentru că nu-şi mai aminteşte toate tezele.

de Redactia Observator

la 24.05.2021, 20:08

Vezi și

 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Eu nu am plagiat nimic… Nu sunt acuzat de plagiat.

Nu direct. ÎnaltPreaSfinţitul era acuzat, într-o scrisoare virulentă semnată de Patriarhul Daniel, că girează furtul academic la şcoala doctorală pe care o păstoreşte la Universitatea Ovidius. Era doar unul dintre multele cusururi pe care i le-a găsit Patriarhul Arhiepiscopului cu aspiraţii de mitropolit.

Emilia Şercan, jurnalist: Mai mult de jumătate dintre toate tezele respinse de comisia CNADTCU au fost susţinute la această Universitate. E o problemă şi un semnal de alarmă.

La cinci zile după apariţia în presă a scrisorii Patriarhului, o anchetă PressOne arată dimensiunea fenomenului. Din 2016 încoace, 15 teze de doctorat în teologie au fost invalidate de CNADTCU, forul care aprobă sau respinge acordarea titlului de doctor. Nouă dintre ele au fost coordonate de Arhiepiscopul Tomisului. Trei dintre ele au fost respinse chiar în ultimul an.

Profesor universitar Dorin Isoc, Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitar: Invalidarea unei teze de doctorat se face prin raportare la informaţii şi surse de informaţii care apar în teză fără să fie citate, potrivit standardelor academice.

Adică pentru plagiat. L-am sunat pe Arhiepiscopul Tomisului să ne explice cum i-a scăpat furtul intelectual.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Astea-s tot felul de nu sunt reale. Nu sunt pregătit, trebuie să iau exact graficul ca să nu vorbesc aproximativ pentru că nu-i chiar aşa cum s-a spus.

Reporter: Când să vă sunăm din nou?

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Poimâine!

Profesorii coordonatori, potrivit legii, sunt cei responsabili de calitatea şi onestitatea doctoratelor.

Profesor universitar Dorin Isoc, Grupul pentru Reformă și Alternativă Universitar: La fel cum un părinte ştie când copilul lui greşeşte, un conducător de doctorat, numit în limba germană "doctor vater", adică tată de doctorat, ştie. Conducătorul de doctorat este vinovat şi în mod normal ar trebui să plătească cu gradul academic pe care îl are.

În urmă cu câteva zile, Teodosie nega vehement orice acuzaţie

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Cei din comisie, care nu sunt în întregime ortodocşi, acuză plagiatul împotriva evidenţei calculatorului.

Doar că lucrurile nu stau aşa. Iar un profesor universitar, conducător de doctorate și director de școală doctorală ar trebui să ştie asta:

Emilia Şercan, jurnalist: Un soft poate doar să indice o serie de similitudini, dar nu poate să emite un verdict de plagiat sau neplagiat.

Universitatea Ovidius a anunţat că tezele de doctorat coordonate de ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie vor fi discutate, marţi, în şedinţa Consiliului de Administraţie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » 9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie au fost invalidate pentru plagiat. Reacţia arhiepiscopului