Video Cât de important este scrisul de mână pentru copii. Vârsta până la care nu e recomandat ca cei mici să folosească tastatura
Este Ziua Internaţională a Scrisului de Mână. Trăim în era tehnologiei şi am cam înlocuit pixul sau stiloul cu tastatura. Trimitem mesaje pe telefon sau mail. Stabilim întâlniri la fel. Când vorbim de scris de mână, ne gândim doar la lecţiile făcute de copiii din clasele primare. Pierdem însă din vedere faptul că mesajele scrise de mână păstrează un pic din personalitatea noastră.
"Când eram elevi, obişnuiam să comunicăm între noi cu diferite bileţele, chiar dacă riscam să ne prindă profesorii", spune Anca. O amintire pe care o are încă din perioada școlii şi la care se gândeşte cu duioşie. Scrisul de mână a rămas însă important pentru ea şi astăzi. Atât de important încât atunci când s-a decis să își întemeieze o familie a ales să scrie invitațiile de nuntă cu stiloul.
De la ce vârstă este recomandat să folosească cei mici tastatura
"Am ales să facem invitaţiile de nuntă personalizate, cu scris de mână, pentru fiecare invitat în parte, datorită unicităţii şi valorii sentimentale a mesajului transmis. Scrisul de mână este una dintre cele mai eficiente metode de a învăţa sau de a reţine", povesteşte Anca.
Deşi scrisul de mână este una dintre cele mai eficiente metode de învăţare, doar copiii mai scriu constant. "Coordonarea ochi-mână este importantă pentru că dezvoltă abilităţile cognitive şi memoria vizuală. Scrierea de mână stimuleză şi limbajul şi gândirea abstractă. Să nu le punem tableta sau telefonul în mână atunci când sunt mici, sub 3 ani, sub nicio formă", explică Cecilia Ardusătan, psiholog.
- Două educatoare din Alba şi-au dorit să le ofere copiilor o grădiniţă "ca afară". Cu 20.000 de euro, visul lor...
- Alocaţii de stat pentru copii 2024. Valoare, acte necesare şi când intră banii pe card
- România Educată: 15 lei pe zi pentru masa elevilor. Guvernul a aprobat noul program pentru 450 de şcoli
Scrisul de mână şi personalitatea noastră
Majoritatea tinerilor au înlocuit de mult stiloul cu tastatura. Este şi cazul lui Claudiu care lucrează într-o organizație non-guvernamentală. Zilnic are diferite sarcini de îndeplinit, iar pentru asta folosește mereu laptopul.
"Folosesc tastatura laptopului pentru că mă ajută să îmi fac treaba şi, la muncă, să uşurez volumul de muncă. Totul este digitalizat. Folosim programe precum Word, Excel. Mă ajută să îmi planific mult mai bine timpul şi cheltuielile", spune Claudiu.
Eficient este, de asemenea impersonal. Cât despre scrisul de mână, specialiştii spun că felul în care arată acesta ne trădează personalitatea. "Dimensiunea literelor, forma, caligrafia, presiunea aplicată atunci când scriem pot să dea indicii despre acea persoană. De exemplu, poate trece printr-o perioadă stresantă sau poate dezvălui trăsături de personalitate", adaugă Cecilia Ardusătan, psiholog.
Scrisul de mână are calităţi terapeutice
Scrisul de mână are şi calităţi terapeutice spun specialiştii. "Ai timp de gândire mai mult şi ideile devin mai curate şi mai clare în scrisul de mână. Eu obişnuiesc să scriu mai mult. Alaltăieri am scris o notă către un coleg", povesteşte un bărbat.
23 ianuarie este Ziua Internaţională a Scrisului de Mână. Iar noi, românii, avem cu ce să ne lăudăm: primul stilou cu rezervor propriu a fost inventat de Petrache Poenaru în 1827.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰