Antena Meniu Search
x

Video România Educată: 15 lei pe zi pentru masa elevilor. Guvernul a aprobat noul program pentru 450 de şcoli

România Educată cu o masă caldă de 15 lei pe zi. Guvernul a aprobat astăzi noul program pentru 450 de şcoli. Prea puţin, spun profesorii, în comparaţie cu numărul uriaş de copii care abandonează şcoala din cauză că nu îşi permit să mănânce sau să îşi plătească transportul. Ţinta Ministerului Educaţiei este ca în următorii şase ani toţi elevii din România să primească de mâncare la şcoală. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 11.01.2024, 20:50

Vezi și

Sute de elevi din comuna Crucea aşteaptă mâncarea de la stat ca pe pâinea caldă. La propriu. Copiii care vin de la câţiva kilometri de Constanţa au primit de la stat sandivişuri până luna trecută. Acum aşteaptă masa caldă promisă de Guvern. 

15 lei pe zi pentru masa elevilor

"Sandivişul era consistent. Acum e dezamăgit că nu mai primeşte, şi eu ca parinte, sunt cazuri care chiar au nevoie de masa caldă", spune o mamă. Efectul programului a fost vizibil instant la şcoala din Crucea.

"S-a îmbunătăţit prezenţa la ore, în primul rând la învăţământul preşcolar s-a văzut acest lucru. Într-o zi şuncă de pui, într-o zi piept de pui la grătar şi un fruct", declară Mariana Dincă, director Liceul Tehnologic Crucea.

Pe acelaşi subiect

Masă caldă pentru elevi, la şcoală

Guvernanţii promit de mult masă caldă, şi nu un sandwich rece. "Legea spune că în condiţiile în care masa nu poate fi servită la o oră de la fabricare, de la producţie, se utilizează sandivişurile. Primăria şi Consiliul Local au dotat unităţile şcolare cu cuptoare cu microunde. Mă gândesc la o cantină", spune Iulian Tudorache, primar Crucea, Constanţa.

La Şcoala Sfânta Treime din Bucureşti, copiii se bucură de mai bine de un an de mâncare caldă, la caserolă. "Doar şapte şcoli din Bucureşti primesc în acest moment masă caldă de la Ministerul Educaţiei. La această şcoală, de exemplu, copiii au primit astăzi peşte cu orez şi la desert, biscuiţi. Ieri au avut fructe la desert, împreună cu piure şi pulpă de pui. Ţinta Ministerului Educaţiei este să ajungă la o mie de unităţi de învăţământ la nivel naţional", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.

"În fiecare zi beneficiază de un fruct, lucru pe care nu toţi copiii şi-l permit acasă. Trebuie să vă mărturisesc că în primul an unii nu recunoşteau anumite feluri de mâncare. Au fost copii care nu au recunoscut fasolea verde cu pui, nu ştiau ce este", povesteşte Prof. Dr. Adrian Şerban, director Şcoala Sf. Treime, Bucureşti.

  • Vlad, elev: Ţin minte că mama mea trebuia să se trezească de dimineaţă pentru că eu am şi un frate şi trebuia să ne pregătească sandvişurile.
  • Reporter: Dar mâncarea îţi place? 
  • Vlad, elev: Da, este foarte gustoasă. Crispy de pui, caşcaval pane, salată orientală.  

Meniul de la stat costă 15 lei, dar profesorii spun că beneficiile ar fi uriaşe dacă statul ar acorda mai mulţi bani pentru copiii defavorizaţi. România Educată e fruntaşă la abandonul şcolar în Europa - peste 15 la sută dintre copii lipsesc nemotivat.

"Priviţi această clasă, nu există niciun absent. Are un efect asupra prevenirii abandonului şcolar, absenteismului", arată Prof. Dr. Adrian Şerban, director Şcoala Sf. Treime, Bucureşti.

Bugetul alocat pentru Masa Sănătoasă este de peste un milion de lei pentru 2024. Noua lege a Educaţiei promite extinderea programului pentru toţi elevii până în 2030. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Educatie » România Educată: 15 lei pe zi pentru masa elevilor. Guvernul a aprobat noul program pentru 450 de şcoli