Antena Meniu Search
x

Video Câţi bani vor primi şcolile pentru elevi în 2023. Suma, considerată insuficientă: "Cum să le explicăm copiilor?"

Şcolile cer bani mai mulţi de la stat. După cel mai mic buget din istorie la Educaţie, astăzi a fost aprobat costul standard per elev pentru anul viitor. 85 de lei vor primi în plus unităţile de învăţământ pentru şcolarizarea copiilor, cretă, detergenţi, hârtie sau creioane. Suma este mult prea mică, spun profesorii, mai ales pentru şcolile cu un număr mic de elevi. Banii primiţi nu le acoperă nevoile, mai ales acolo unde autorităţile locale nu oferă sprijin pentru plata utilităţilor. 

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 21:20

Vezi și

De anul viitor, suma alocată şcolilor pentru cheltuielile anuale creşte de la 485 de lei la 570 de lei. Costul standard se calculează în funcţie de numărul de elevi dintr-o şcoală, dar şi de zona în care se află unitatea de învăţământ. "Ai voie să cumperi birotică, furnituri, coli de hârtie, markere, cretă, substanţe pentru igienizare. Doar atât poţi să faci cu banii per capita. Şi servicii, firme de pază, astfel încât să nu mai pună părinţii banii, şi utilităţile, acolo e cheltuiala cea mai mare", spune Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor.  

Banii pentru elevi, insuficienţi

Ca să nu cotizeze părinţii, directorii trebuie să fie chibzuiţi. Chiar şi aşa, la cel mai mare colegiu din Baia Mare, unde învaţă aproape 1.000 de elevi, banii alocaţi de Ministerul Educaţiei anul acesta nu au fost suficienţi. "Am reuşit să cumpărăm componente IT, hard diskuri SSD. Am fi preferat un laborator întreg de informatică dacă ne-am fi permis", mărturiseşte Leonard Mardar, director Colegiul "Gh. Şincai" din Baia Mare.

Iar pentru anul viitor, calculele nu mai ies deloc. "Eu sper să vină o rectificare pozitivă pentru că noi, în ultimii ani, ne-am învăţat să trăim cu puţini bani. Nu e foarte bine pentru o Românie care se doreşte Educată", adaugă Leonard Mardar, director Colegiul "Gh. Şincai" din Baia Mare. 

Pe acelaşi subiect

Şcolile care au cele mai mari probleme

Cu probleme mai grave se vor confrunta şcolile care au sub 200 de elevi. "Trebuie să fie finanţată clasa, şi nu numărul de elevi. Dacă ai 40 de elevi într-o astfel de şcoală, primeşte 40 de lei cu 485 de lei per capita, cât e acum. E imposibil să îţi ajungă aceşti bani!", crede Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor. 

"De multă vreme e vorba de 6% din PIB. Cum să explicăm copiilor că educaţia e importantă pentru ţară dacă investim tot mai puţin în educaţie?", se întreabă Gavril Ardusătan, profesor științe socio-umane.

Promisiuni pentru salariile profesorilor

Ministrul Ligia Deca vine însă cu promisiuni pentru profesori. "Toate salariile cadrelor didactice dintr-o şcoală vor ajunge la coeficientul 1 de aproximativ 6834. Asta înseamnă o creştere de 7% faţă de 2022. E mult prea puţin pentru un salariu al unui profesor debutant, de exemplu", arată Mădălina Iacob, reporter Observator. "Creşterile salariale sunt moderate, dar vor fi actualizate ulterior", promite Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Actualizarea ar putea fi făcută abia vara viitoare, după noua lege a salarizării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » Câţi bani vor primi şcolile pentru elevi în 2023. Suma, considerată insuficientă: "Cum să le explicăm copiilor?"