Video Comedia nu a fost pe gustul tuturor, la Bacalaureat 2022. Unii elevi au ieşit din examenul la română după doar 90 de minute
Sunt zile de foc pentru elevi, profesori şi părinţi. Şi nu doar din cauza căldurii. Absolvenţii claselor a 12-a au dat luni prima probă scrisă a Bacalaureatului. Examenul la limba şi literatura română a început le-a dat bătăi de cap celor 120.000 de absolvenţi înscrişi. Un număr mic, comparativ cu alţi ani.
La Colegiul Ecomonic Viilor, unii dintre elevi au ieşit foarte devreme din examen, pentru că doar o oră şi jumătate este timpul obligatoriu pe care ei trebuie să îl petreacă în sala de examen.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Aşadar, la 10 jumătate fix am vorbit cu primii dintre candidaţi, cei care au ieşit rapid pe poarta şcolii şi nu au ştiut să scrie foarte multe.
Caragiale a fost vedeta subiectului astăzi, la proba de limba şi literatura română, fie că vorbim de profilul real, fie de cel uman. Caracterizare de personaj şi particularităţile unei comedii studiate au fost enunţurile de la subiectul al treilea. Pentru unii uşor, pentru alţii foarte greu, pentru că nu se aşteptau să mai primească o operă a lui Caragiale anul acesta la examen.
Subiecte uşoare la limba şi literatura română, la BAC 2022
Subiectul întâi a avut exerciţii foarte uşoare spun profesorii, aşadar toţi elevii ar trebui să treacă examenul de bacalaureat, fie că au ştiut sau nu să scrie ceva la eseu.
La primul subiect, elevii au primit un text la prima vedere din Nicolae Iorga şi să redacteze un text în care să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate produce sau nu emoţie.
La subiectul al II-lea de la profilul real, elevii au fost nevoiţi să prezinte în minimum 50 de cuvinte perspectiva narativă dintr-un fragment de Cezar Petrescu, din romanul Întunecare.
La subiectul al III-lea de la profilul real, elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularităţile unei comedii studiate. În elaborarea eseului, aceştia trebuiau să evidenţieze două trăsături care fac posibilă încadrarea comediei studiate într-o perioadă, într-un curent literar sau într-o orientare tematică. De asemenea, că comenteze două scene relevante pentru tema comediei studiate şi să analizeze două componente de structură şi/sau limbaj, semnificative pentru comedia studiată.
Când se afişează rezultatele la Bacalaureat 2022
Primele rezultate la Bac 2022 sunt afişate în data de 27 iunie (până la ora 12:00). Elevii vor afla notele finale - după contestaţii - în data de 1 iulie
Comunicarea rezultatelor la Bacalaureat se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută de aceştia.
Cum se calculează media la BAC 2022
Pentru fiecare candidat care a obținut cel puțin nota 5 (cinci) la toate probele scrise de examen, se calculează media generală de bacalaureat ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la respectivele probe.
Pentru cei care obțin media generală 5,99, media generală se rotunjește la 6,00.
Ce urmează pentru cei care promovează examenul
Candidații care promovează examenul de bacalaureat 2022 pot continua studiile în învățământul superior, în țară sau în străinătate, în conformitate cu condiţiile generale şi specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de bacalaureat, absolventului i se eliberează diplomă de bacalaureat. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diploma de merit.
Ce urmează pentru cei care nu promovează Bacalaureatul
Elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie în sesiunile următoare. În cazul nepromovării, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele la evaluările susţinute, respectiv rezultatele la probele scrise care au fost promovate cu cel puţin nota 5. Candidaţii au dreptul să susţină examenul de bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Astfel, Bacalaureat 2022 are şi o sesiune de toamnă, organizată pentru elevii care nu au promovat examenul în prima sesiunea, dar și pebtru cei care au promovat examenele de corigenţe.
Calendar examene Bacalaureat 2022, iunie – iulie
- 23 – 27 mai 2022 – Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- 27 mai 2022 – Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
- 6 – 8 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 8 – 9 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 9 – 10 iunie 2022 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 13 – 15 iunie 2022 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
- 20 iunie 2022 – Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 21 iunie 2022 – Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 22 iunie 2022 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 23 iunie 2022 – Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 27 iunie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00—18:00
- 28 – 30 iunie 2022 – Rezolvarea contestațiilor
- 1 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor finale
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰