Sorin Cîmpeanu, primele concluzii după consultările pentru redeschiderea şcolilor. Semestrul II ar putea începe pe 8 februarie

De Monica Palade.
Publicat: 07.01.2021, 13:38.
Actualizat: 07.01.2021, 17:15

Ministrul Educației, a susţinut o conferinţă de presă după consultările care au avut loc cu elevii şi părinţii. Sorin Cîmpeanu susţine că s-a luat în discuţie deschiderea semestrului II la data de 8 februarie, în funcţie însă de evoluția epidemiologică.

Iată principalele declaraţii făcute de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu:

„A fost o consultare-maraton care se înscrie în demersul consultărilor deja inițiate sub egida proiectului România Educată, proiectul de țară care a beneficiat de cea mai largă consultare publică din România. Am avut consultări-maraton cu sindicatele din educație. Este vorba de FSLI, este vorba de Sindicatul Spiru Haret și de Alma Mater. Au fost urmate de consultări cu Consiliul Național al Elevilor, au fost urmate de consultări cu Asociația Federațiilor de Părinți, au fost urmate de consultări cu asociațiile studențești ANOSR, UNSR și USR. Urmează pe parcursul zilei de mâine consultări cu Consiliul Național al Rectorilor. Pe parcursul acestor consultări au rezultat în ordine, după cum urmează cinci concluzii, pe care le-am agreat cu sindicatele – șase concluzii agreate cu elevii, șapte concluzii agreate cu părinții și opt concluzii agreate cu studenții. A fost un crescendo rezultat în urma discuțiilor”.

Ce solicitări au avut profesorii

Sorin Cîmpeanu a susţinut că profesorii au cerut deschiderea şcolilor pe 8 februarie în funcţie de situaţia epidemiologică, au cerut acţiuni remediale, mai ales pentru cei care ţin examenele, deci vor recupera materia, tematica corelată cu ce s-a predat pentru examene, dar şi profesionalizarea managementului şcolilor şi diminuarea influenţelor politice, finanţarea cercetării, informarea corectă despre vaccinare.

"S-a reiterat dorinţa de deschidere a semestrului doi în data de 8 februarie, sub rezerva evoluţia epidemiologice, înţelegându-se importanţa protecţiei stării de sănătate a elevilor şi profesorilor, a diminuării riscurilor, dar şi a necesităţii organizării unor acţiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare. S-a subliniat încă o dată în mod special importanţa acţiunilor remediale şi mai ales cu privire la derularea examenelor naţionale, dar nu numai pentru cei care susţin examene naţionale anul acesta şi, de asemenea, s-a subliniat rolul profesorului pentru implementarea acestor acţiuni remediale. Am fost cu toţii de acord că este de recuperat, iar recuperarea se face doar prin devotamentul şi profesionalismul fiecărui cadru didactic”, a anunţat ministrul Educaţiei.

"S-a discutat importanţa celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ şi a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar. Deci profesionalizarea managementului şcolilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante care vor fi analizate, rezultatul trebuie să fie unul singur, profesionalizarea managementului şcolii şi diminuarea la maximum posibil a influenţelor de natură politică", mai susţine Cîmpeanu.

Ce au cerut reprezentanţii elevilor

La rândul lor, elevii au fost preocupaţi de burse, de transportul gratuit, de flexibilizarea planurilor cadru pentru clasele 11 şi 12, adică să aibă mai multă libertate de alegere a materiilor, dar au cerut şi un feedback semestrial.

"Consiliul Naţional al Elevilor susţine importanţa burselor destinate elevilor. Ministerul Educaţiei susţine, de asemenea, importanţa burselor elevilor. Printr-o hotărâre de Guvern la nivelul anului trecut s-a instituit un cuantum minim de 100 de lei per elev. Acest lucru va trebui să aibă acoperire financiară în bugetul Ministerului Educaţiei pentru că finanţarea urmează să se facă prin autorităţile locale, din bugetul Ministerului Educaţiei. Sunt prevăzuţi 530 de milioane de lei, vor trebui să se regăsească în bugetul educaţiei. Aş vrea să vă spun că în 2020, cuantumul total al burselor elevilor distribuite prin autorităţile locale a fost de 270 de milioane de lei, adică jumătate faţă de ceea ce ne propunem.

Subiectul doi în consultările cu elevii. S-a luat în considerare transportul elevilor, pentru operaţionalizarea prevederilor legale, e vorba îndeosebi de legea 226, soluţia pe care am identificat-o este aceea a solicitării de reglementare a unor tarife maximale prin Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare astfel încât acea parte de transport nereglementat, care dacă este nereglementat este în afara legii, dacă este în afara legii, nu poate fi decontat, să poată fi rezolvată printr-o reglementare de către cei în drept să facă aceste reglementări.

Au apreciat faptul că planurile cadru de liceu lansate în dezbatere publică în data de 5 ianuarie puteau să stea în transparenţă 10 zile, atât te obligă legea, dar s-a apreciat faptul că sunt lăsate în transparenţă 25 de zile, tocmai pentru ca din partea societăţii să vină propuneri de îmbunătăţire a acestor planuri cadru, a listei de disciplină pe care elevii de clasa a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a o vor avea în liceu şi a numărului de ore alocat fiecărei discipline”, mai spune ministrul.

Ştire iniţială: La Ministerul Educaţiei au început consultările cu reprezentanţii părinţilor pentru stabilirea unei date la care elevii pot reveni la şcoală.

Reprezentantul părinţilor Iulian Cristache a venit cu o listă de propuneri în ceea ce priveşte reluarea cursurilor în şcoli, examene şi recuperarea orelor.

Sorin Cîmpeanu va discuta despre acest subiect şi cu reprezentanţii elevilor , studenţilor, profesorilor, dar şi cu rectorii univerităţilor din ţară.

În ce condiţii se pot relua cursurile cu elevii prezenţi la şcoală

O eventuală decizie privind reluarea cursurilor va fi luată după 15 ianuarie, atunci când la Ministerul Educaţiei vor sosi acele liste întocmite de inspectoratele şcolare judeţene şi de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene, cu toţi profesorii, toate cadrele didactice care îşi doresc să fie imunizate împotriva Covid-19.

Sorin Cîmpeanu a vorbit recent despre reluarea cursurilor, susţinând că important este ca personalul din învățământ să se vaccineze, deși acest lucru „nu reprezintă nicicum o obligație”.

"Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învățământ de vaccinare. Sunt 340.000 de angajați în sistemul național de educație.

Am lansat o interogare, așteptăm raportările numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, ora 16:00. Acesta va fi rezultatul. Nu acele sondaje realizate pe eșantioane mici.

Deci, până în 15 ianuarie, ora 16:00 vom avea disponibilitatea de vaccinare a celor 340.000 de angajați din sistemul de învățământ.

Precizez că disponibilitatea de vaccinare nu reprezintă nicicum o obligație de vaccinare. Dar pe baza acestui rezultat va putea fi pregătit numărul de doze, precum și ordinea, prioritatea acordată personalului din învățământ, prioritate care sunt convins că va fi corelată perfect cu importanța educației în România, cu deschiderea educației în regim clasic.

Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea date privind evoluția epiemideologică, rata de infectare în urma vacanței de iarnă, după ce vom avea o imagine mai clară asupra evoluției campaniei de vaccinare, după ce vom analiza și măsurile altor state aflate în situații similare, și nu în ultimul rând, după ce vom avea realitățile din sistemul de educație, pentru care Ministerul Educației a cerut raportarea estimată a celor care s-au aflat în dificultate cu privire la urmărirea procesului de învățare online", a declarat ministrul Educaţiei.

Decizia finală la sfârşitul lunii ianuarie

Sorin Cîmpeanu a susţinut totodată că o decizie finală ar putea fi luată la sfârşitul acestei luni.

"Termenul este de 11 ianuarie. În cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie vom face această analiză, iar decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie, cu privire la redeschiderea școlilor în format clasic. Nu excludem niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize făcute responsabil".

Top știri

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată
1
Extern • ieri la 08:28

Marian, motociclistul român arestat după cea mai rapidă urmărire cu poliţia din Marea Britanie, a rupt-o la fugă din sala de judecată

Marian Drăgoi, un român în vârstă de 19 ani, a fost protagonistul celei mai rapide urmăriri cu poliția din Marea Britanie. Joi, tânărul a încercat să fugă din tribunal, înainte ca instanța să-l condamne la 46 de săptămâni de închisoare.

PARTENERI
Cine este sora lui Gabi Bădălău, viitoarea cumnată a Biancăi Drăgușanu! Claudia Pătrășcanu plănuia o afacere cu ea
pe spynews.ro
O nouă dramă în România. S-a stins din viaţă la numai 21 de ani, după o luptă cu o boală necruţătoare. "Drum lin spre îngeri"
pe antenasport.ro
Gigi Becali a recunoscut! A adus medici din Diaspora la clinica sa din Bucureşti. Ce salarii le-a oferit pentru a-i convinge să se întoarcă în ţară
pe antenasport.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
pe antenasport.ro
Lety Calderon prezintă complicații din cauza infectării cu Covid-19. Actrița a petrecut noaptea în spital
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
14:40 O chelneriţă din Bistriţa, amendată cu 2.000 de lei. Femeia i-a dat voie unui client să stea în restaurant 14:36 Român reţinut după ce a pătruns peste fosta iubită în casă şi a bătut-o, în Italia 14:16 China a construit un spital cu 1.500 de camere în doar 5 zile, având în vedere că bilanțul cazurilor COVID este în creștere 14:03 Notar din Timişoara, bătut de mai mulţi indivizi chiar în cabinetul său. De furia oamenilor nu a scăpat nici secretara 13:58 Horoscop 19 ianuarie 2021. Este ziua marilor schimbări şi a nevoii de a fi alături de cei dragi 13:43 Român reţinut în Italia pentru acte obscene comise într-un spaţiu public 13:40 Un pădurar din Sălaj a fost atacat cu un topor de un bărbat venit la furat de lemne 13:24 Joseph Hadad, portret de chef. Care sunt secretele din bucătăria sa 13:16 Mii de bucureșteni, fără apă caldă și căldură în plin ger. Mai multe blocuri din sectoarele 1, 2, 4, 5 şi 6 sunt afectate 13:13 Lista pe judeţe a cazurilor de coronavirus în România, 18 ianuarie 2021
CITEȘTE PE A1.ro
Bianca Drăgușanu a vrut să se pozeze într-o poziție senzuală, dar un detaliu i-a uluit pe fani. Ce au observat la talia vedetei
A1.RO
Fetița lui Liviu Vârciu a crescut și topește inimi! Cum arată azi micuța Anastasia
A1.RO