Video Cum funţionează testele Covid pe bază de salivă
Elevii şi profesorii din România vor fi testaţi o dată sau de două ori pe săptămână cu teste pe bază de salivă. Dacă rezultatul iese pozitiv, atunci copilul trebuie testat, din nou, şi cu un test antigen rapid sau PCR. Există câteva mici probleme: până acum, niciun astfel de test nu a fost acreditat de Uniunea Europeană! Iar rezultatele sunt de multe ori neconcludente. Doar pe testele pentru o săptămână, statul va cheltui în jur de zece milioane de euro.
Părinţii nu au încredere în planul testului cu salivă la şcoală
Părinte: Nu sunt de acord!
Părinte: Cred că ar fi prea mult deja pentru ei. O să fie şocati de tot ce se întâmplă, mai ales ca sunt mici.
Părinte: Nu există nicio garanţie. Ar putea să dea eroare.
Sunt părerile părinţilor care au aflat de planul testului cu salivă la şcoală şi care spun că nu au încredere în rezultatele acestor teste.
Părinte: Nepotul meu care este clasa a cincea a fost testat acasă cu un test cu salivă care a ieşit negativ, după care a fost testat cu unul antigen rapid pentru nas, acela a ieşit pozitiv. Iar testul RT-PCR a ieşit pozitiv.
Profesorii aşteaptă procedura de realizare a acestor teste.
Daniela Voinea, director: Mai bine facem o singură testare decât două. Am săptămâna viitoare o clasă care trebuie să revină, săptămâna viitoare, altă clasa, și tot așa.
În cabinetul medical şcolar vor fi testați toți elevii și profesorii din România o dată sau de două ori pe săptămână cu un astfel de test pe baza de salivă. Dacă rezultatul testului iese pozitiv, trebuie neapărat dublat cu un alt test, antigen rapid sau PCR. Tehnica de recoltare este aceeaşi ca la testele antigen rapide. Problema ar fi că niciun test pe bază de salivă nu este omologat în Uniunea Europeană.
Florin Ciţu, premier: E un test rapid care e folosit și în alte țări, înțeleg că și Franța folosește acest test, deci nu văd o problemă aici.
Medicii spun însă ca sunt cele mai facile pentru copii, dar recoltarea corectă este extrem de importantă.
Adrian Gagheş, microbiolog: Calitatea probei este influențată de cantitatea de salivă, de vâscozitate, reprezintă un prim filtru.
Cătalin Apostolescu, medic Balş: Sunt comod de făcut, le putem achiziţiona fără probleme.
Omologarea la Agenţia Naţională a Medicamentului ar putea să mai dureze, însă. Preţul de distribuţie al unui test pe baza de salivă este undeva între 2 şi 3 euro. Dacă ar fi testaţi o dată pe săptămână toţi cei 3 milioane de elevi şi de profesori din sistem, statul ar trebui să plătească în jur de zece milioane de euro. Săptămânal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰