Cum se calculează mediile elevilor la finalul anului şcolar 2022-2023. Care e formula
Mulţi elevi au probleme când vine vorba de calcularea mediei la o materie în anul şcolar 2022-2023, mai ales că noul an şcolar a venit cu numeroase schimbări.
- Anul şcolar 2022-2023 a venit cu numeroase modificări pentru elevi, părinţi şi profesori.
Anul şcolar 2022-2023 a venit cu numeroase schimbări pentru elevi, părinţi şi profesori, inclusiv cu eliminarea semestrelor, apariţia unor module de studii şi stabilierea ca elevii să aibă câte o singură medie la fiecare materie în parte, medie care ar urma să fie stabilită la finalul anului şcolar 2022-2023.
Una dintre marile schimbări pe care le aduce anul şcolar 2022-2023 este eliminarea obligativităţii de a susţine teze, acestea urmând a se da doar acolo unde profesorii consideră de cuviinţă.
Tezele erau lucrări de control pe care elevii le susţineau spre sfârşitul semestrului sau spre sfârşitul anului şcolar, special pentru a se stabili cunoştinţele acumulate pe o perioadă de timp determinată.
În principiu, tezele, ca rezultate, aveau o importanţă mai mare, faţă de notele obişnuite, în stabilirea mediei finale la o materie. De obicei, la învăţământul gimnazial se susţineau teze doar la limba şi literatura română şi la matematică, iar la învăţământul liceal apăreau teze şi la alte materii precum istorie, geografie, fizică, chimie sau limba modernă, în funcţie de filiera aleasă, tehnologică, teoretică sau vocaţională.
Cum se calculeaza mediile elevilor la finalul anului scolar 2022-2023
Conform specialiştilor, în anul şcolar 2022-2023, un elev trebuie să aibă cu cel puţin trei note mai mult decât numărul de ore pe săptămână la o materie. Doar atunci i se poate încheia media la materia respectivă.
De exemplu, dacă un elev are o oră de matematică pe săptămână, trebuie să acumuleze cel puţin patru note până la sfârşitul anului şcolar, iar dacă are trei ore de matematică pe săptămână, trebuie să acumuleze cel puţin şase note până la sfârşitul anului şcolar, pentru a i se încheia media.
Calculul mediei este relativ simplu. Media se calculează făcându-se media aritmetică a notelor trecute în catalog, medie rotunjită la cel mai apropiat număr întreg. De exemplu, dacă un elev are două note de 7, o notă de 8 şi un 3, la o materie, adunăm notele, ne dă 25, şi împărţim la numărul de note, 4. Rezultatul obţinut este 6,25, dar media rotunjită este 6.
Cum se calculează media generală pentru tot anul şcolar
Calculul pentru media generală pentru tot anul şcolar este asemănător cu calculul mediei la o materie. Se adună mediile de la toate materiile, inclusiv Purtare, şi se împarte la numărul de materii existente.
Totuşi, de această dată nu se mai face rotunjire către cel mai apropiat număr întreg, media generală urmând să rămână cu două zecimale, indiferent care sunt acestea. Conform specialiştilor, se face rotunjire doar dacă în urma calculului obţinem un rezultat cu mai multe zecimale şi atunci, de exemplu, o medie de 9,458 se transformă, automat, într-o medie de 9,46.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰