Antena Meniu Search
x

Video Educaţia Financiară şi Educaţia Juridică, materii obligatorii pentru elevii din şcoala primară şi gimnazială

Elevii din România vor avea două materii noi, de natură să-i ajute, cu adevărat, să-şi clădească o carieră după absolvirea studiilor, dar şi să-şi gestioneze - banii!

de Redactia Observator

la 17.11.2021, 14:20

Vezi și

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care - în şcoli - se vor studia Educaţia Financiară şi Educaţia Juridică

Potrivit specialiştilor, Educaţia Financiară ar putea fi integrată în actuala Educaţie Antreprenorială. Însă Educaţia Juridică este o noutate absolută. Noua materie va fi de mare ajutor tinerilor care, după terminarea studiilor, vor să-şi deschidă o afacere. 

Şi, pentru că nu doar cunoştinţele financiare sunt importante, vor fi ajutaţi să înţeleagă şi să integreze noţiunile juridice în businessul lor. Cele două discipline vor fi studiate în mod obligatoriu atât de elevii din clasele primare, cât şi la gimnaziu, iar materia va fi adaptată în functie de vârsta lor.

Scopul educaţiei juridice este acela de a responsabiliza tinerii şi a-i face să îşi înţeleagă drepturile, dar şi acela de a diminua delicvenţa juvenilă şi de a apropia justiţia de cetăţean, după cum spun cei care au iniţiat acest proiect.

Pe acelaşi subiect

La educaţie antreprenorială în schimb, elevii vor învăţa să îşi dezvolte spiritul antreprenorial, dar şi cum să îşi administreze eficient bugetul.

Educaţia juridică este studiată deja ca opţional în aproape 130 de şcoli din ţară şi este predată de profesori instruiţi de o asociaţie specializată în domeniul justiţiei.

Legea, adoptată de Senat pe 18 octombrie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi actul normativ pentru modificarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, care prevede completarea curriculumului naţional pentru învăţământul primar şi gimnazial cu încă un domeniu de competenţe-cheie şi anume competenţele financiare şi juridice.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul introducerii la competenţa-cheie antreprenorială aspecte financiare, iar la atribuţiile centrelor comunitare de învăţare permanentă la nivel local, programele de educaţie antreprenorială să includă şi educaţia financiară.

Legea a fost adoptată de către Senat, decizional, pe 18 octombrie. 

Senatul a aprobat şi materia "Istoria Evreilor. Holocaustul"

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat, cu 107 voturi "pentru", 13 "contra" şi o abţinere, proiectul privind introducerea materiei "Istoria Evreilor. Holocaustul" în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional.

Proiectul a fost iniţiat de deputatul Silviu Vexler, care a declarat că trecutul trebuie să fie un fundament pentru viitor, iar "educaţia este absolut necesară pentru construirea unei societăţi democratice".

"Prin acelaşi proiect, mai departe de componenta strict tehnică-educaţională, se onorează memoria celui care a fost Constantin Caragea, un diplomat român care în perioada Holocaustului (...) a reuşit să salveze peste 30.000 de evrei, fiind recunoscut ca atare", a subliniat Vexler.

Materialele didactice vor fi realizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu institutul Elie Wiesel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Educatie » Educaţia Financiară şi Educaţia Juridică, materii obligatorii pentru elevii din şcoala primară şi gimnazială