Antena Meniu Search
x

Video Elevii din România rămân fără profesori și educatori. Școlile de la țară, cele mai afectate de criza de personal din educație

Dupa Revoluţie, am avut aproape tot atâţia miniştri la educaţie câţi ani de capitalism s-au scurs. Învăţământul este în derivă, spun dascălii. Nu avem meseriaşi, dar nici tineri dornici să înveţe în liceele tehnice. Iar multe inistuiţii de învăţământ, mai ales la ţară, nu mai au profesori. Au plecat în străinătate să muncească orice pe  bani mai mulţi. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 04.10.2022, 21:13

Vezi și

"Din ecranul de comandă, ţi-l selectezi cum vrei tu şi uite l-am dus la treizeci. Înainte a mers de zece ori, acum merge de treizeci de ori şi se opreşte."

Suntem în laboratorul de mecatronică al Colegiulul Naţional Ştefan Odobleja din Craiova, fostul liceu industrial Electro, locul unde se pregăteau cei mai buni mecanici, electronişti sau ingineri pentru CFR. Astăzi numeri pe degete elevii de la clasele tehnice, în ciuda dotărilor ultramoderne şi a echipamentelor aduse aici de viitorii angajatori interesaţi să recruteze personal chiar din băncile şcolii. Astăzi, şcoala e în căutare de profesori care să predea electrotehnică-electromecanică, economie-administrativ, poştă şi instruie practică în domeniul electric. Orele au rămas neacoperite, după ce dascălii au obosit să mai spere în mai bine.

Radu Nicolae, profesor, director adjunct: "Marea problemă este acest interes al elevilor şi mentalitatea lor şi a părinţilor care nu pot înţelege că o meserie bine învăţată poate aduce multe beneficii pe viitor. Pentru că dacă nu îşi mai manifestă copiii interesul, nici profesorul, atunci, n-are de ce să mai vină către învăţământ."

Penurie de profesori în sistemul de educație

Pe acelaşi subiect

Criza din sistem se va adânci, spun specialiştii. De altfel, întreaga ţară se confruntă cu o penurie de profesori, învăţători sau educatori. Iar tinerii nici nu vor să audă de o carieră în domeniu. 

"Nu este ceea ce mi-aş dori eu. Nu-mi place sistemul din România. Aş vrea să devin poliţistă." 

"În facultate nu avem destule posibilităţi, destule oportunităţi să învăţăm cât mai mult şi să facem practică şi din cauza aceasta."

Constantin Lungulescu, reprezentant sindicat: "Salariile din învăţământ nu sunt atractive, absolvenţii de bună calitate care termină liceul nu se îndreaptă către învăţământ, se duc către alte domenii de activitate. Toţi decidenţii spun că învăţământul este prioritate naţională...oamenii se duc să muncească, îşi iau întreruperi, au dreptul dacă sunt titulari un an la zece ani şi îşi încearcă norocul în alte ţări să muncească pe bani mai mulţi."

La sate e şi mai rău. Nu se mai găsesc nici educatori.

Constantin Lungulescu, reprezentant sidicat: "La ţară se duc obligaţi, neavând posturi în oraş. În viitoarea lege erau prevăzute nişte bonificaţii pentru cei care doresc să predea la ţară. Am avut un acord că li se dau şi teren pentru locuinţă şi aşa mai departe, dar lucrurile acestea de regulă nu se respectă."

Irina Broscaru ISJ Dolj: "La nivelul judeţul Dolj, s-a hotărât ca această unitate de învăţământ, creşa Craiova să rămână în subordinea autorităţi administraţiei publice locale. Au nevoie de 34 de educatori puericultori." 

Conform metodologiei, prioritate au absolvenţii de liceu pedagogic care au urmat cursul de educator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Elevii din România rămân fără profesori și educatori. Școlile de la țară, cele mai afectate de criza de personal din educație