Antena Meniu Search
x

Video Elevii în vacanţă forţată, părinţii la muncă. În ce condiţii aceştia pot solicita angajatorului să rămână acasă cu cei mici

Vacanţa neaşteptată primită de copii îi pune în dificultate pe mulţi părinţi. Guvernul a reglementat că părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, în contextul pandemiei. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.10.2021, 14:26

Vezi și

Doar că prevederea nu se aplică şi pe durata vacanţelor şcolare. Aflaţi cine și în ce condiții poate beneficia de aceste zile plătite? 

Vorbim practic despre părinţii care au acasă copii, cu vârstă mai mică de 12 ani şi care sunt înscrişi la şcoală sau de părinţii acelor persoane cu dizabilităţi cu vârstă până în 26 de ani, care de asemenea sunt înscrişi în sistemul de învăţământ. 

Ce condiţii trebuie să îndeplinească părinţii ca să poată sta acasă cu cei mici

Vorbim şi de câteva condiţii pe care trebuie să le respecte acei părinţi, care fac o cerere la angajator pentru a sta acasă cu copilul şi, totuşi, vor fi plătiţi în acea perioadă, trebuie să demonstreze că respectivul loc de muncă pe care îl au nu permite telemunca sau munca de la domiciliu. În acelaşi timp, doar unul dintre părinţi poate face această solicitare la angajator, care se va ocupa de cerere mai departe.

Banii pe care îi vor primi părinţii care vor rămâne acasă cu copiii, în aceste condiţii, nu vor depăşi 75% din salariul de bază. Sunt şi situaţii, în care angajatorul să refuze această cerere, dacă nu este un refuz care să aibă o bază legală, atunci angajatorul poate fi amendat.  

Dacă sunt părinţi care lucrează în sistemul de apărare, securitate sau sistemul medical, care este atât de solicitat, acolo este posibil ca aceste cereri să nu fie acceptate, mai ales dacă amândoi lucrează în acest sistem, iar atunci acei părinţi pot beneficia de o creştere salarială în valoare de 75% din salariu de bază sau de funcţie. Dacă vor avea nevoie de aceste zile, părinţii trebuie să facă aceste solicitări din timp. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Educatie » Elevii în vacanţă forţată, părinţii la muncă. În ce condiţii aceştia pot solicita angajatorului să rămână acasă cu cei mici