Elevii vor putea participa de anul acesta la olimpiada de Securitate Cibernetică. Primii 15 vor reprezenta România la Campionatul European
Calendarul olimpiadelor naţionale şcolare va cuprinde, în acest an, în premieră, Olimpiada de Securitate Cibernetică (OSC), iar primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, a anunţat, luni, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.
Potrivit sursei citate, competiţia naţională va avea loc în două etape, astfel: faza judeţeană (2 martie 2024) şi faza naţională (22-25 mai 2024). Sesiunea etapei judeţene este formată dintr-o probă teoretică de o oră şi o probă practică de cinci ore, cu o pauză de maximum 30 de minute între cele două. La etapa naţională va fi susţinută o singură probă de concurs, care va cuprinde itemi ce vizează aspecte teoretice şi aplicaţii practice de tip Jeopardy.
"Participanţii la faza naţională a olimpiadei vor avea şansa de a fi selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecţia va fi susţinută în cea de a doua zi de concurs şi constă într-o probă de aplicaţii practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exerciţiu de tip Attack & Defence. La proba de baraj pot participa primii 30 de concurenţi cu punctajul cel mai mare, în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la etapa naţională, indiferent de clasa la care au participat. Primii 15 concurenţi clasaţi la proba de baraj din cadrul OSC vor avea oportunitatea de a reprezenta România la Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, completând lotul preliminar al României. Elevii clasaţi pe primele locuri în clasamentul general al etapei naţionale vor obţine premii sau menţiuni acordate în conformitate cu prevederile Metodologiei-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare", se precizează în comunicat.
Concurenţii din etapa naţională vor reprezenta România
Totodată, Olimpiada de profil oferă oportunitatea primilor clasaţi la faza naţională de a face parte din lotul naţional extins al României care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică - ECSC, ce va avea loc în acest an în luna octombrie, la Torino (Italia).
- Un tânăr din Târgu Mureş, erou pentru copiii vulnerabili. Oferă meditaţii gratuite la matematică, în aer...
- Studenţii nu pot fi constrânşi să participe la mai mult de opt ore de cursuri pe zi. Codul drepturilor şi...
- "Şcoala viitorului", concursul care oferă o şansă la educaţia de calitate. Ce trebuie să facă şcolile...
Echipa naţională de securitate cibernetică (Team Romania) va fi formată din cinci juniori (cu vârste de până la 20 de ani) şi cinci seniori (21-25 de ani), plus două rezerve. Componenţa echipei se va stabili după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, DNSC, ANSSI, împreună cu profesori şi experţi din partea partenerilor Orange şi Bit Sentinel.
Reprezentanţii DNSC menţionează faptul că subiectele şi metodologia competiţiei sunt elaborate şi evaluate de Comisia Centrală a Olimpiadei de Securitate Cibernetică (CCOSC), formată din reprezentanţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), precum şi profesori şi experţi din partea partenerilor din mediul privat, Orange România şi Bit Sentinel, ce vin cu o vastă experienţă în organizarea de competiţii de securitate cibernetică.
Ce includa tematica olimpiadei
"Tematica specifică pentru OSC include exerciţii ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar şi elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicaţiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de reţea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea şi securitatea sistemelor de operare şi reţele, programare şi scripting", notează instituţia.
Persoanele interesate să participe la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de Bit Sentinel şi susţinută de Orange, unde există numeroase resurse educaţionale în domeniul securităţii cibernetice. Astfel, până la începerea competiţiei, aceştia pot rezolva exerciţii din Arhiva Educaţional şi se vor putea familiariza cu tipurile de probleme specifice concursurilor de securitate cibernetică.
Toate etapele olimpiadei se vor desfăşura pe CyberEDU.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰