Emoţii pentru 130.500 de absolvenţi de liceu, care aşteaptă rezultatele la Bac. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru promovarea examenului
Emoţii mari, astăzi, pentru absolvenţii de liceu: se afişează rezultatele la BAC. Notele se pot afla fie de pe site-ul bacalaureat.edu.ro, fie de la avizierele liceelor.
- Asia Express continuă cu o nouă etapă Sâmbătă și Duminiă 20:00, Luni și Miercuri de la 20.30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- 14 județe au intrat sub avertizare cod galben de vreme severă. ANM anunță răcire, ploi și vânt în toată țara
Ca în fiecare an, notele sunt anonimizate, astfel că elevii vor putea găsi rezultatele căutând după codul pe care l-au primit la începutul examenelor de bacalaureat. Acestea se vor afișa până în ora 12:00, iar elevii nemulțumiți de note pot depune contestații tot astăzi, în intervalul 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, se vor afișa vineri, 7 iulie. De precizat este că notă obținută în etapa de soluționare a contestațiilor este nota definitivă. Pentru a promova examenul de bacalaureat, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la fiecare dintre materii şi minimum media 6 la probele scrise.
Când se depun contestaţiile
Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.
Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen şi online). Rezultatele sunt afişate prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului (coduri).
În 2022, rata de promovare la Bacalaureat a fost de 73,3%, cea mai mare din ultimii 10 ani, iar 162 de candidaţi au obţinut media 10. După contestaţii, în 2022, rata de promovare a fost de 75,2%. De asemenea, 30.377 de note au fost mărite, iar 15.986 au fost micşorate. 42 de licee au avut rată de promovare zero.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:
- recunoaşterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
- susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
- obţinerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puţin 6.
La examenul de bacalaureat din acest an s-au înscris peste 130.500 de candidaţi, dintre care peste 16.000 sunt din promoţiile anterioare.
Examenul a început în 26 iunie, cu proba Limba şi literatura română, urmată în 27 iunie de proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: Matematică şi Istorie), de proba la alegere a profilului şi specializării, elevii putând opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie, iar în 29 iunie a avut loc proba de Limba si literatura maternă, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰