Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXCLUSIV. Elevi șantajați să nu vină la prima sesiune de Bac, ca să nu strice rata de promovare. Cum se explică fenomenul Brăila

Scandal la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului. Pentru mai mulţi elevi, examenul maturităţii s-a transformat într-o umilinţă, după ce au fost presaţi de profesori să nu vină la prima sesiune de Bac, ci doar la cea de toamnă. În exclusivitate pentru Observator, doi adolescenţi dezvăluie cum funcţionează fenomenul Brăila, prin care copiilor li se decide viitorul ca să nu strice rata de promovare la Bac.

de Mădălina Iacob

la 19.08.2024 , 19:20

"M-a pus să semnez, cum ar veni, care nu e un act oficial, să dau pe proprie răspundere că nu dau bacul în cazul în care sunt promovat", spune un elev.

Mărturia revoltătoare este a unui elev de clasa a douăsprezecea căruia profesorii i-au decis viitorul. În loc să completeze cererea de înscriere la Bacalaureat, a fost convins să nu se ducă la examenul din iulie. "Zic că se duce liceul în jos, dar de fapt nu are nicio treabă".

Elev ameninţat că va fi lăsat corigent dacă va îndrăzni să se înscrie la prima sesiune

Vezi și

Un alt coleg a trecut prin aceeaşi umilinţă. A fost ameninţat că va fi lăsat corigent dacă va îndrăzni să se înscrie la prima sesiune. "Nu s-a vrut să se intre în bac că să nu se scadă media bacului. Că nu intru în prima tură de bac. Acordați-mi o şansă și o să vă dovedesc că nu e așa!"​, a spus elevul.

Pe acelaşi subiect

Rată de promovare în liceul în care învaţă cei doi a depăşit 60 la sută în prima sesiune. Anul trecut, a fost cu 10 procente mai mică, iar în trecut, de două sau chiar de trei ori mai mică. Directorul şcolii neagă acuzaţiile.

"Înscrierea la examenul de bacalaureat se face individual când dirigintele le da cererea de înscriere. Nu ai cum să forțezi pe cineva să nu se înscrie. Sunt doi elevi până în momentul de față care deși au promovat nu s-au înscris în sesiunea din vară. Nu pot să vă răspund. Nu a venit niciun elev să se plângă", explică Popa Cristian Bogdan, director adjunct liceu.

Cei doi copii convinşi să nu dea examenul nu sunt, însă, excepţii

Cei doi copii convinşi să nu dea examenul nu sunt, însă, excepţii. "E cumva o lege nescrisă în sistemul de învățământ, elevii slab pregătiți sunt fie sfătuiți, fie forțați să nu se înscrie la examenul de bacalaureat. În primul rând prin amenințarea cu repetenția, faptul că îi lasă corigenți la anumite discipline", explică Iuliana Constantinescu, părinte.

Practica a fost descoperit în 2018 când mai multe ONG-uri şi asociaţii de părinţi susţineau că peste 30.000 de elevi de clasa a opta au fost convinşi să nu intre în examen. Se numeşte fenomenul Brăila, de la judeţul unde a apărut scandalul.

Fenomenul Brăila înseamnă că elevii sunt supuşi unei forme de şantaj de către profesorii sau directorii acestora. Absolvenţii de clasa a opta sau absolvenţii de clasa a douăsprezecea care nu au rezultate foarte bune la învăţătură sunt excluşi de pe listele examenelor naţionale. Tocmai pentru că şcoala să dea bine "în hârtii" atunci când se face centralizarea.

Ministerul Educaţiei a trimis inspectorii din Bucureşti în control

La sesizarea Observator, Ministerul Educaţiei a trimis inspectorii din Bucureşti în control şi condamnă ferm acest tip de comportament. La prima probă a bacalaureatului de toamnă, au lipsit mulţi. Nemotivat, peste 2.600. Iar 25 au fost daţi afară pentru că au încercat să copieze. Au avut de comentat poezii de Eminescu şi Bacovia.

Întrebat cât a învățat, un candidat răspunde cu: "Deloc". "Și atunci de ce ai venit?", întreabă reporterul. "Că să mă distrez", a fost răspunsul candidatului. "Mare spritz ce mă duc să fac. Nimic (nr. nu am scris)", declară alt candidat.

Marţi urmează examenul la matematică sau istorie, iar miercuri, proba la alegere a profilului. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Educaţie » EXCLUSIV. Elevi șantajați să nu vină la prima sesiune de Bac, ca să nu strice rata de promovare. Cum se explică fenomenul Brăila