Video Fraudă sau eroare umană la examenul pentru directori în Bihor: "Este o sfidare a matematicii, a logicii şi a bunului simţ"
Examenul pentru ocuparea posturilor de conducere în şcolile din Bihor e anchetat de procurori. Mai mulţi profesori susţin că ar fi fost fraudat.
Suspiciunile au apărut după afişarea rezultatelor la contestaţii după prima etapă a concursului, când o notă ar fi fost mărită astfel încât candidatul să fie acceptat pentru următoarea probă. Toate acestea, deşi testul scris dat pentru funcţiile de director de şcoală a fost... grilă.
Diferenţele mari între notele primite iniţial şi cele ajustate după contestaţii au stârnit nemulţumirea candidaţilor la examenul pentru posturile de director.
Gheorghina Bîrlădeanu, candidată: Un candidat cu o notă modificată de la 5.60 la 7. Este surprinzător că acest candidat a reuşit să obţină chiar nota 7, notă care să îi permită participarea la interviu. Examenul a fost de tip grilă. S-a corectat cu un şablon, în prezenţa candidatului de către doi evaluatori şi în prezenţa a doi candidaţi martori.
Profesorii susţin şi că notele erau afişate până acum în funcţie de un cod, iar după contestaţii ordinea nu a mai fost respectată. Totul pentru a induce în eroare ceilalţi candidaţi şi pentru ca modificările notelor să nu sară în ochi.
- Mii de candidaţi, un singur 10. Povestea profesoarei care a obţinut singura notă maximă din ţară la concursul...
- Cum ajungi director de şcoală în România. Întrebare la concurs: "Prin ce se aseamănă cuţitul şi lingura?"
- Trecerea cursurilor în online, un adevărat haos pentru profesori şi elevi. Cum îşi pasează ministrul şi...
Fraudă sau eroare umană
Cristina Marian – profesor istorie: Acelaşi cod de la poziţia 29, care apărea iniţial pe prima pagină, apărea pe pagina a treia cu o notă de 7. Este o sfidare a matematicii, a logicii şi a bunului simţ.
Gheorghina Bîrlădeanu, candidată: Am şi depus o plângere penală în cursul zilei de ieri. O plângere penală la DNA pentru a lămuri toate aceste suspiciuni de fraudă.
Reprezentanții inspectoratului școlar spun însă că nu ar fi vorba de un abuz, ci de o eroare umană.
Horea Abrudan- inspector general ISJ Bihor: E cel puţin naiv să consideri că o astfel de lucrare putea fi intenţionat evaluată eronat. Presiunea de pe umerii candidaţilor poate i-a făcut la momentul respectiv să nu fie atenţi şi să fi greşit şi profesorii evaluatori.
Următoarea probă a concursului constă într-un interviu în care candidaţii îşi vor prezenta strategiile de dezvoltare a şcolilor. Până acum, în Bihor, doar 63 % dintre profesorii candidaţi au reuşit să treacă de prima probă, iar cea mai mare notă a fost 9.2.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰