Video Trecerea cursurilor în online, un adevărat haos pentru profesori şi elevi. Cum îşi pasează ministrul şi directorii responsabilitatea închiderii şcolilor
E haos şi în şcoli! Şi pentru profesori, şi pentru elevi, dar mai ales pentru părinţi. Ministrul Educaţiei spune că directorii pot decide să închidă unităţile acolo unde există un risc pentru copii. Directorii îl contrazic: nu li se dă putere de decizie, ci un măr otrăvit: ar însemna să-şi recunoasc incompetenţa. Părinţii, speriaţi de infectări, pledează pentru cursuri online timp de cel puţin doua săptămâni.
Şcoala se închide doar dacă jumătate dintre clase sunt afectate de îmbolnăviri cu COVID-19. Asta ştiau până săptămâna trecută toţi directorii. Ministrul Educaţiei s-a sucit: o pot face directorul şi consiliul de administraţie dacă invocă probleme de infrastructură sau de resurse de orice fel.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Decizia pe care trebuie să o ia acum un director de şcoală este dacă trece sau nu peste regula 50% dintre clase cu îmbolnăviri. Si dacă da, trebuie să anunţe Inspectoratul şcolar că are un motiv bine intemeiat pentru care şcoala trebuie inchisă.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Dumneavoastră, ca director, aţi închide o şcoală în acest moment dacă nu aţi avea 50% clase afectate de COVID?
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: Cu siguranţă, da, dacă din discuţiile cu părinţii, cu elevii şi profesorii ar exista o cotă de îngrijorare suficient de mare.
- Incidența cazurilor Covid crește, dar nimeni nu-și asumă să închidă școlile. Ministrul şi directorii de...
- Drobeta Turnu Severin intră în carantină. Şcolile şi restaurantele se închid, nunţile şi botezurile sunt...
- Testele pe bază de salivă, aprobate în şcoli. Copiii şi le vor putea face singuri, fără ajutorul unui medic:...
În ce condiţii se pot închide şcolile
Doar că directorii contrazic ministrul şi spun că li se pune pe umeri o alegere imposibilă. "Această decizie se poate lua doar în condiţiile în care şcoala ar recunoaste ca nu a fost capabilă să asigure toate condiţiile, ori când spui toate condiţiile şi nu faci lista condiţiilor, poate fi orice ţi-ar trece prin cap", spune Dorin Zăpadă, director.
Rata de infectare ar trebui să fie totuşi un prag, spun asociaţiile de părinţi şi de elevi. Mai multe localităţi din Ilfov, de exemplu, au trecut de 20 la mia de locuitori! De şapte ori mai mult faţă de cifrele de anul trecut când s-au închis şcolile. "Am susţinut şi anul trecut, şi anul acesta şcoala faţă în faţă, dar vorbeam de un cu totul alt context, Deja la 3 la mie se înroşeau toate telefoanele şi toate unităţile de învăţământ", spune Iulian Cristache Preşedinte Federaţia Părinţilor.
Silviu Morcanu, Preşedinte Asociaţia Elevilor: Avem zeci de clase care se închid pe bandă rulantă din cauza infectărilor, vedem că testele întârzie să apară. Ne confruntăm cu o situaţie mult mai gravă decât a fost în ultimii ani.
Cât timp responsabilitatea e pasată, în şcoli sunt aşteptate mult lăudatele teste pe bază de salivă. Vor fi autoadministrabile, de două ori pe săptămână, dar nu ştie nimeni de când.
Geta Şerban, învăţătoare: Probabil ca ii rugam pe copii sa vina mai devreme cu 10 minute si o sa facem si acest lucru.
Octavian, elev: Daca faci un test, este bine să ai părintele sau un invatator, sa vada daca e ok. Adica sa te ajute...
Speră cu toţii ca asta să fie o soluţie pentru depistarea mai rapidă a cazurilor la copii. Şi pentru a evita, pe cât posibil, şcoala online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰