Antena Meniu Search
x

Grădinița din Huedin, construită cu fonduri de la Budapesta, nu poate fi deschisă din cauza orgoliilor politice

Este scadal din nou din cauza banilor investiţi de autorităţile de la Budapesta, în România. La Huedin, o grădiniţă modernă, în care statul maghiar a investit sute de mii de euro nu poate fi deschisă pentru că nu are aprobare de la aleşii locali. Faptul că acolo ar trebui să se predea doar în maghiară a încins spiritele. Primarul spune, însă, că întreţinerea pentru grădiniţă ar costa prea mult şi de aceea va rămâne lacătul pe uşă. 

Vezi și

Grădiniţa a fost construită de eparhia reformată din Hedin cu bani de la guvernul maghiar. Edificiul ar putea găzdui patru grupe de grădiniţă dar şi o grupă de creşă. Deşi şcoala se apropie cu paşi repezi, însă, în curtea noii construcţii suflă vântul şi la propriu, şi la figurat.

Alex Prunean, reporter Observator: "300 de milioane de forinţi, sau aproape  750.000 euro a costat construirea acestei clădiri, cu săli de clasă, atât la parter cât şi la etaj, dar şi cu o curte uriaşă, unde copiii s-ar fi jucat în recreaţii. Acum, totul este năpădit de buruieni, iar acest lucru nu se va schimba prea curand, pentru că luni, cu siguranţa aici nu va suna clopoţelul."

Grădinița rămâne închisă din cauza certurilor din Consiliul Local 

Nu din lipsă de copii ci din orgolii politice. Cei care au finanţat proiectul au pus condiţia ca limba de studiu să fie maghiara. Un lucru care nu a fost pe placul Consiliului Local, care a respins de două ori preluarea în administrare a grădiniţei.

Pe acelaşi subiect

Oana Goga, consilier local PSD: "Dacă cei de la Parohia reformată vor accepta să înfiinţeze şi două grupe cu predare în limba română, atunci aş fi de acord."

Buzás-Fekete Mária, viceprimar Huedin UDMR: "Până la urmă vom găsi o soluţie care este benefică pentru locuitorii şi copilaşii din Huedin." 

Gradiniţa urma să fie cedata cu titlu gratuit către autoritaţile locale, care ar fi suportat doar costurile cu întreţinerea. Costuri prea mari, consideră primarul. Mircea Morosan - primar orașului: "Noi ne-am pus problema ca mai avem 3 gradiniţe care nu se susţin financiar la cheltuieli. Aceast grădiniţă funcţionaeză pe gaz, nu ştim cum va fi preţul gazului la iarnă."

Dincolo de nemulţumirile politice, localnicii văd cu ochi buni această investiţie. "Sincer, având în vedere că există şi o comunitate destul de mare maghiară aici, de ce să nu aibă o posibilitate."

Lângă grădiniţa controversată a fost pusă piatra de temelie şi pentru o şcoală, tot cu fonduri de la Budapesta.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Grădinița din Huedin, construită cu fonduri de la Budapesta, nu poate fi deschisă din cauza orgoliilor politice