Antena Meniu Search
x

Video "Greutatea" educaţiei se reflectă în sănătatea copiilor. Doi din 10 copii suferă deja de cifoză sau scolioză pentru că şcoala nu le oferă condiţii

Cocoşaţi în faţa monitorului, dupa 2 ani de pandemie sau târâindu-şi picioarele sub greutatea unor ghiozdane mult prea mari. Aşa ne merg copiii la şcoală. Iar noi ajungem să căutăm kinetoterapeuţi care să le corecteze problemele de postură, pentru că statul e incapabil să respecte reguli pe care el singur le-a stabilit. Sunt excepţia de la regulă şcolile în care există vestiare în care copiii să-şi lase manualele de pe o zi pe alta. Iar unde mai găsim dulăpioare, sunt făcute tot din banii părinţilor.

de Redactia Observator

la 18.01.2022, 21:12

Vezi și

Părinte: Putem să-l cântărim, să vedem cam cât cară copiii noştri-n spate? Sunt aproape 13 kilograme.

Copil: Mi-e foarte greu, pentru că avem foarte multe cărţi şi trebuie să le luăm pe toate cu noi.

Reporter: Ar fi oare mai bine dacă ar exista vestiare în şcoli?

Elev: Da, mult mai bine!

Pe acelaşi subiect

În fiecare zi, copiii sunt nevoiți să ducă în spate manuale, caiete și rechizite școlare. Nu de puţine ori, ajung să care în spate peste 10 kilograme.

Reporter: Cine te ajută cu ghiozdanul?

Elevă: Singură mi-l fac.

Reporter: Şi cine ţi-l cară până la şcoală? Te ajută uneori tata, mama, cine?

Elevă: Nu.

Reporter: Ţi-l cari singură?

Elevă: Da.

Vestiarele lipsesc cu desăvârșire în şcoli, iar părinții s-au resemnat

Părinte: O mai ajut eu, da. Câteodată îl mai ia şi ea când este uşor şi când e greu, o ajut şi eu. Îmi zice "mami, ia tu ghiozdanul că mă doare spatele, nu mai pot"

Bunică: Şi ne mai mirăm de ce copiii se vaită că-i doare spatele, că fac scolioze, că fac nu ştiu ce. E normal, de la ghiozdanele astea atât de grele.

Guvernul a schimbat condițiile de autorizare a școlilor încă din 2007. Spațiile auxiliare, inclusiv vestiarele sunt, potrivit legii "nivelul minim obligatoriu pentru funcționarea unităților de învățământ". Hotărârea a rămas doar pe hârtie. În şcolile construite în anii 60-70, în clase nu e spaţiu suficient. Pe holuri nici atât.

Genoveva Ioana - director școală: Dacă s-ar îngusta culoarele punând mobilier pe acest culoar nu am mai avea avizul de funcţionare, cel puţin din partea PSI

Așa că ce e obligatoriu se aplică opțional. În puținele școli în care ar fi spaţiu, vestiarele sunt la mâna mai marilor vremii. Cu 60 de mii de lei, toţi cei 400 de copii ai unei şcoli ar avea propriul dulăpior în care să îşi ţină cărţile şi rechizitele. 150 de lei de copil, atât trebuie să investească statul.

Liviu Cotfasă - director şcoală: Am prevăzut în proiectul de buget pentru anul viitor sume de bani pentru construcţia acestor dulăpioare/vestiare pentru elevi şi urmează când se va aproba bugetul naţional să vedem dacă ni se aprobă sau nu.

Fie că merg fizic la ore, fie că stau în fața calculatorului, copiii au de suferit. Specialiştii spun că, în clasa a II-a, doi din 10 copii suferă deja de cifoză sau scolioză. Până în clasa a VIII-a 7 din 10 copii ajung să sufere de astfel de boli.

Alin Burileanu - kinetoterapeut: Orice greutate pusă pe articulaţii, mai ales când copiii sunt în plină creştere, aduce un deserviciu foarte mare, în primul şi în primul rând coloanei vertebrale. Foarte mulţi copii vin deja cu dureri pe care le resimt mai mult adulţii decât copiii. Dureri date de poziţiile fixe. Ameţeli. Anteriorizarea umerilor, poziţia anterioară a capului

Problemele se rezolvă prin şedinţe de kinetoterapie. Din păcate, însă, unii copii ajung să poarte corset, alţii nu scapă de probleme fără operaţii. Oricare dintre soluţii e mai scumpă decât cumpărarea mobilierului şcolar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » "Greutatea" educaţiei se reflectă în sănătatea copiilor. Doi din 10 copii suferă deja de cifoză sau scolioză pentru că şcoala nu le oferă condiţii