Ghiozdanul, un adevărat chin pentru elevi. Poartă în spate echivalentul a 50 de kg pentru un adult
A început şcoala şi odată cu ea au început şi cursele de cărat ghiozdane. Cei mai afectaţi sunt, evident, şcolarii mici care trebuie să care, zi de zi, o greutate mult prea mare pentru coloana lor vertebrală în creştere. La Suceava, inspectorul general a vrut să verifice personal cât sunt nevoiţi să ducă în spate elevii.
A început şcoala şi odată cu ea au început şi cursele de cărat ghiozdane. Cei mai afectaţi sunt, evident, şcolarii mici care trebuie să care, zi de zi, o greutate mult prea mare pentru coloana lor vertebrală în creştere. La Suceava, inspectorul general a vrut să verifice personal cât sunt nevoiţi să ducă în spate elevii. Problema nu se va putea rezolva prea rapid, însă kinoterapeuţii au o serie de sfaturi în ajutorul cei mici.
Indiferent cât duc în spate, copiii se obişnuiesc cu greutatea destul de uşor. Dar specialiştii spun că nu ar trebui să ducă mai mult decât îi ţine coloana, asta dacă vor să fie sănătoşi. Cu toate acestea, la proba cântarului, puţine ghiozdane trec. Iar unele bat recorduri.
Asta înseamnă că majoritatea copiilor ajung mai devreme sau mai târziu la un medic, iar coloana vertebrală este cea mai afectată. Ca să-i protejeze, părinţii le cară de multe ori ghiozdanele până în faţa şcolii.
La elevi mai mari, probleme şi mai mari
În ceea ce priveşte soluţiile, autorităţile nu par să aibă prea multe soluţii. Aşa că responsabilitatea revine tot părinţilor.
Acolo unde se poate. Aşa se face că din ce în ce mai mulţi profesori sau învăţători au în sălile de clasă dulapuri în care ţin rechizitele sau caietele de care elevii nu au nevoie zilnic. Chiar şi aşa, ghiozdanele rămân grele.
Un proiect de lege care obliga şcolile să asigure dulapuri în care elevii să-şi păstreze rechizitele a fost respins de Parlament la sfârşitul anului trecut.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰