Video În prima zi de școală se strigă şi "catalogul" problemelor. Ce lipsuri au semnalat elevii şi profesorii
Deşi azi elevii se reîntorc în bănci, un studiu recent arată că nu toţi se consideră pregătiți pentru noul an școlar. Doar un sfert dintre aceștia spun că sunt gata pentru provocările din acest an. Iată ce spun elevii, dar și ce alte aspecte importante sunt scoase în evidenţă în acest studiu.
24% dintre elevii care au participat la sondajul realizat de World Vision România au spus că se simt pregătiți pentru începerea noului an școlar, 35% dintre școlari au spus că se simt motivați, în timp ce aproximativ 15 procente dintre cei care au răspuns au spus că sunt puțin sau chiar deloc motivați în pragul noului an școlar. Dacă ne referim și la ceilalți actori cheie din educație, la dascăli, 7 din 10 au spus că abia așteaptă să se întoarcă la catedră. Același studiu mai scoate în evidență faptul că educația nu e tocmai gratuită: costurile cu școala rămân în continuare o povară, în special pentru familiile din mediul rural. 56% dintre elevii din aceste comunități nu mai continuă studiile după clasa a opta din cauza dificultăților financiare. La capitolul resurse lipsă, cei mai mulți profesori, 55%, nu au suficiente materiale didactice, 35% spun că nu este suficient personal specializat în școli, cum ar fi consilierii școlari sau psihologii. Iar în privința infrastructurii școlare, 49% dintre profesori consideră că școala este foarte pregătită să își primească elevii, în timp ce 34% spun că pregătirea este mai degrabă moderată.
Începe școala: când sunt primele vacanțe
Cursurile anului şcolar 2024-2025 încep luni, iar elevii vor avea 36 de săptămâni de şcoală până la următoarea vacanţă mare. A fost păstrată structura anului şcolar cu cinci module şi cinci vacanţe, între care aşa-numita ”vacanţă de schi” în februarie, care este diferită în fiecare judeţ.
Structura anului şcolar a fost aprobată priin ordinul de ministru nr. 3.694/01.02 2024. Potrivit acestui document, cursurile anului şcolar 2024 - 2025 încep la data de 9 septembrie 2024. ”Din punct de vedere administrativ, anul şcolar 2024 - 2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri”, arată Ministerul Educaţiei.
Structura anului școlar 2024-2025
Anul şcolar 2024 - 2025 se structurează pe cinci module şi cinci vacanţe, între care şi aşa-numita vancanţă de schi, care a fost decisă de fiecare judeţ în parte. Programul naţional ”Şcoala altfel” şi Programul ”Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în module diferite.
Vacanţa de vară va începe de sâmbătă, 21 iunie 2025. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 6 iunie 2025. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 13 iunie 2025.
Pentru clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 27 iunie 2025.
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, alături de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Bucureşti. De la ora 11.00, Ministrul Educaţiei va participa, alături de primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, la Festivitatea de deschidere a noului an şcolar, organizată la Şcoala Gimnazială Orizont, sector 6, Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰