Video Înscriere la grădiniţă şi creşă 2024. Regula care stabileşte ce copil va primi locul pe care se bat atâţia părinţi: nu contează ordinea depunerii dosarelor
Emoţii mai ceva ca la un examen. Sute de părinţi s-au aşezat la coadă de la 4 dimineaţa pentru a prinde un loc pentru copii la creşă sau la grădiniţă în Capitală. Asta chiar dacă regula primul venit, primul servit nu se aplică în acest caz. Doar copiii mai mari de 4 ani au prioritate, astfel că multe unităţi au avut 0 locuri disponibile pentru grupele mici.
Prima zi de înscrieri, niciun loc disponibil. Este surpriza multor părinţi care au vrut să-şi înscrie copiii la creşă în Capitală.
Înscrieri la grădiniţă 2024: cozi uriaşe
- Mame: Având în vedere că stăm în zonă, ni se pare nedreaptă situaţia.
- Reporter: Ce veţi face cu copiii?
- Mame: Creşe private, stat acasă, nu ştiu. În jur de 3.000 de lei pe care chiar dacă copilul se îmbolnăveşte, tot trebuie să îi dai.
- Reporter: Vă permiteţi?
- Mame: Nu.
Explicaţia nu ajută pe nimeni.
- Încep reînscrierile la creşă și grădiniţă 2024. Etapele pe care trebuie să le parcurgă părinţii
- Înscrierile la grădiniță și creșă 2024 încep luni. Când se vor afișa listele cu copiii înscriși și...
- Şcoala de vară 2024. Start ratat al programului din prima zi: înscrierile, oprite la câteva minute de când au...
- Elena Ştefan, ISMB: Au început cu zero locuri pentru că şi-au acoperit planul de şcolarizare după perioada de reînscriere.
- Reporter: Ce fac aceşti părinţi care au găsit 0 locuri astăzi?
- Elena Ştefan, ISMB: Identifică o altă unitate de învăţământ cu locuri disponibile.
Câte locuri sunt la grădiniţă şi creşă în Bucureşti
Mai departe de casă, cel mai probabil... Din totalul de 41.000 de locuri în acest an în Bucureşti, de exemplu, au rămas libere pentru copiii care se înscriu pentru prima dată la grădiniţă sau la creşă doar 15.000. Concurenţa e uriaşă, spun părinţii.
"6 locuri libere la grupa mică, 9 locuri libere la grupa mijlocie, nu avem niciun loc liber la grupa mare, dar avem pentru antepreşcolari 128 de locuri libere. Avem două criterii specifice: domiciliul bunicilor, iar cel de-al doilea, încadrarea unui frate/soră la o unitate şcolară din zonă", a declarat Alexandra Nistorescu, directoarea grădiniţei nr. 196.
"La această grădiniţă, primii părinţi s-au aşezat la coadă de la 4 de dimineaţă. Tocmai de aceea, directorul a decis să le împartă câte un bon de ordine, pentru a nu aglomera toată această zonă", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.
"Dumnealor cred că se gândesc că se ţine cont de ordinea în care vin, dar nu. Prioritate au copiii de 4 şi 5 ani, grupa mijlocie şi mare sunt obligatorii. Avem deocamdată cam 160 de părinţi. Anul trecut au fost 6 copii pe loc", spune Veronica Floroiu, directoarea grădiniţei "Dumbrava Minunată".
"Înscrierile se fac toată săptămâna aceasta şi nu există acest principiu al primului venit, primului servit", spune Ioana Drăgan, directoarea grădiniţei nr. 23 din Timişoara.
Datele de la Ministerul Educaţiei arată că în ultimii ani au fost construite la nivel naţional 355 de grădiniţe. În Bucureşti, în ultimii cinci ani au apărut doar 5 creşe noi. Alte 110 sunt cuprinse în planul PNRR. În lipsa locurilor disponibile lângă domiciliu, părinţii n-au de ales decât să apeleze la bunici....sau la unităţile de învăţământ private.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰