Video Înscrierea la grădiniţă. Costuri lunare de până la 1.000 de euro: pentru ce plătesc părinţii
S-a dat startul înscrierilor la grădiniţele private şi de stat. Părinţii vor pentru copiii lor în primul rând o curte mare, în care să facă activităţi în aer liber. Şi meniul e foarte important. Cu cât lista pretenţiilor adulţilor este mai mare, cu atât creşte şi tariful. Preţul la privat poate chiar trece de o mie de euro lunar.
Au început reînscrierile la grădiniţele din toată ţara pentru copiii care frecventează grupa mijlocie şi grupa mare. Pentru cei nou-veniţi la grupa mică, părinţii trebuie să mai aştepte câteva zile. Dosarele în acest caz se depun din 30 mai. La vizionarea unităţilor de învăţământ, prima întrebare cu care vin părinţii este câte ore va petrece preşcolarul în aer liber.
"Cât de mari sunt camerele, cât de mare este curtea, cât timp petrec copiii în curte. Mutăm clasele în exterior şi toate activităţile se desfăşoară afară. Noi am ales să mergem în direcţia de dezvoltare a inteligenţei socio-emoţionale. Este important să lege prietenii, să îşi exprime ideile", crede Dan Prediger, fondator gradiniţă.
Înscriere la grădiniţă. Costuri pentru părinţi
"Dacă sunteţi atenţi, se aud şi câteva suntete de lilieci. Cine le aude? Ia uitaţi, printre stalactite şi stalagmite, aici a apărut o masă senzorială unde noi putem găsi câteva tipuri de roci şi minerale din subteran". Conceptul de educaţie în natură a fost preluat din America, iar preşcolarii îşi petrec timpul din luna aprilie până în luna octombrie doar afară, în cele 15 zone de activitate. Şi costurile sunt pe măsură, un părinte trebuie să plătească pe lună aproximativ o mie de euro.
- Elevii, întâmpinaţi în noul an şcolar 2022-2023 cu o nouă testare. Ce presupune evaluarea standardizată
- Cum se face declararea veniturilor din meditaţii în 2022. Ce pot păţi profesorii care nu completează formularul
- Ministrul Educaţiei introduce un nou examen. Când ar trebui să susţină elevii noul test
Alţi părinţi plătesc mai mult pentru o curriculă mai consistentă, aşa că modelul educaţional diferit este esenţial în alegere. "Grădiniţa are o metodologie STEAM, care înseamnă ştiinţă, tehnică, inginerie, arte şi matematică, chiar dacă pentru ei sună complicat, sunt primii paşi pe care pot să îi facă. Ne dorim ce e mai bine pentru copilul nostru", spune o mămică. "Cel mai important a fost cadrul în care se simte în siguranţă, să aibă colegi de vârsta ei, apropiaţi cu care să poată interacţiona şi, nu în ultimul rând, numarul de ore pe care le petrece în exterior", adaugă un tată.
Un alt tip de educaţie au dorit mulţi părinţi pentru copilul lor. "Un model de educaţie care elimină standardele, prefabricatele şi le înlocuieşte cu materiale naturale, cu elemente reciclabile, care devin material didactic şi care se află la îndemâna copiilor astfel încât să le cultivăm creatvitatea, imaginaţia, spiritul de explorare", explică Marina Manea, fondator grădiniţă.
De exemplu, la o grădiniţă din Bucureşti, costurile ajung la 2.000 - 3.000 de lei pe lună pentru programul prelungit. "Pentru unităţile de stat, învăţământul este gratuit, dar pentru program prelungit se achită o taxă care reprezintă masa copilului din fiecare zi", a precizat Larisa Gojnete, ISMB. Adică între 10 şi 20 de lei pe zi pentru fiecare copil. Dosarul de înscriere conţine, pe lângă cererea tip şi documentele personale, şi fişa medicală eliberată de medicul de familie.
Calendar înscriere grădiniţă
- Reînscriere grupa mare - 16-27 mai
- Reînscriere grupa mijlocie - 16-27 mai
- Înscrierea în grupa mică - 30 mai- 15 iunie
Ce conţine dosarul de înscriere la grădiniţă
- cerere de înscriere la grădiniţă
- copie CI părinţi
- certificat de naştere copil
- adeverinţă de salariat părinţi
- fişă medicală
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰