Video Înscrieri grădiniţă 2023. Concurenţa pentru un singur loc, mai mare decât la facultate. Până la ce dată pot fi depuse dosarele
E bătaie pe un loc la grădiniţă mai tare ca la facultate. În prima zi de înscriere, părinţii au aşteptat ore bune doar ca să depună dosarele. Au stat la coadă, iar locurile s-au ocupat imediat.
Coada de la grădiniţa Dumbrava Minunată din Bucureşti, de exemplu, a depăşit de la prima oră perimetrul curţii. Din toamnă, grupa mijlocie va fi obligatorie, aşa că toţi copiii de 4 şi 5 ani trebuie să fie înscrişi înainte să ajungă în clasa zero.
La grădiniţa 206, cele mai multe locuri s-au ocupat după reînscrierea copiilor care mergeau deja aici.
Manuela Comărniceanu, director Grădiniţa 206: Prima zi de înscriere este cea mai plină zi, cu un flux continuu. În această locaţie mai avem disponibile 18 locuri la grupa mică, 2 locuri la grupa mijlocie şi niciun loc la grupa mare, din păcate!
Elena Ştefan, purtător de cuvânt ISMB: În situaţia în care numărul de cereri depaşeşte numărul de locuri din grădiniţă, comisia de înscriere selectează copiii în ordinea descrescătoare a vârstei. Unităţile de învăţământ îşi pot formula criterii specifice care nu trebuie să fie discriminatorii.
- BAC 2023. Susţinerea competenţelor şi încheierea mediilor, înghesuite în 2 zile. Cu cât vor fi plătiţi...
- Teste de antrenament pentru Evaluarea Naţională. Modele de subiecte pentru limba română şi matematică
- Bacalaureat 2023. Ministerul Educaţiei a decis echivalarea probelor orale cu media din liceu, dar nu pentru toţi:...
În Bucureşti sunt doar 27 de mii de locuri la stat, iar concurenţa e mai mare ca la facultate.
Părinte: Trebuie să intrăm, am mai pus şi alte opţiuni, trebuie să intrăm undeva pentru că nu avem ce face cu ei.
Şi la Iaşi părinţii fac tot posibilul să le găsească o grădiniţă cât mai bună celor mici.
Eusebiu Munteanu, director Grădiniţa 21 Iaşi: De regulă, am avut mai multe cereri decât locuri scoase. Maximum 22 de copii la grupă.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Alternativa pentru părinţi o reprezintă grădiniţele private, care aici, în Capitală, sunt deschise în tot timpul anului. Au mai multe activităţi extraşcolare şi excursii organizate săptămânal pentru preşcolari. Şi cel mai mare beneficiu, o grupă are cel mult 10 copii.
Pentru asta, însă, o familie trebuie să scoată din buzunar între 2000 şi 3000 de lei pe lună. Faţă de 500 de lei, cât platesc în medie pentru hrana copiilor la stat.
Reporter: Ce faceţi dacă nu prindeţi un loc?
Părinte: Ne sacrificăm, nu avem de ales, facem cu schimbul.
Reporter: Privatul nu este o opţiune?
Părinte: Nu, m-am interesat, când mi s-a zis că e 750 de lei pe săptămână, vă daţi seama că nu avem nicio şansă.
Părinţii îşi pot depune actele pentru gradiniţele şi creşele din sistemul de stat până în 30 iunie. Cine nu găseşte loc mai are o şansă în luna iulie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰