Video Înșelătorie cu burse de mii de lei pentru elevi. Autoritățile trag un semnal de alarmă
Dacă şcoala e online, elevii şi părinţii sunt păcăliţi tot pe internet! Sunt atraşi de promisiunea unor burse de mii de lei, pentru care trebuie, aţi ghicit, să plătească mai întâi o taxă.
- Autorităţile trag un semnal de alarmă: sunt anunţuri false! Site-urile au fost deja reclamate şi închise.
Sunt doar câţiva dintre părinţii care au crezut într-un site ce promitea burse de 3.600 de lei pentru 25.000 de elevi care au participat la şcoala online. Condiţia era să achite o taxă de 98 de lei şi să ofere date personale cum ar fi CNP-ul şi adresa de domiciliu. Mai grav e că în această capcană ar fi putut cădea şi copiii.
Iulian Cristache, Fed. Naţ. a Asoc. de Părinţi: Nu au un nivel de gândire critică dezvoltat astfel încât să analizeze ceea ce citeşte să separe răul de bine. Poţi să te duci într-un plan mai îndepărtat şi la sărăcie. Sunt în stare să facă rost de 98 de lei poate şi împrumutaţi astfel încât să primească ulterior o sumă de 36 de ori mai mare.
- Marian, bebeluşul aruncat de tată în haznaua din curte, a înduioşat o ţară întreagă. Micuţul primeşte...
- Cât scot părinţii din buzunar pentru educaţia copiilor. Sumele s-au triplat faţă de 2018
- Primul spital de stat din ţară care oferă gratuit spaţiu de cazare părinţilor cu copii internaţi: Casa Mamei,...
- Calendarul înscrierilor la grădiniţe şi creşe 2025-2026. Ghid complet pentru părinţii de preşcolari şi...
- Un cuplu şi-a abandonat bebeluşul într-un cărucior pentru a se da într-un trenuleţ, la Disneyland. Au pus peste...
Ca înşelătoria să pară credibilă, pe site se menţiona că platforma a fost construită de Autoritatea pentru Digitalizarea României, o instituţie a Guvernului care administrează şi platforma ghişeul.ro, aşa că mulţi au avut încredere să plătească taxele de înscriere.
Octavian Oprea, vicepreşedinte ADR: Această platformă nu face parte din portofoliul nostru. Analizăm intern aceast problemă şi avem în plan să depunem o reclamaţie.
Cum se poate verifica dacă platforma este o înșelătorie
Deocamdată nu se ştie câte persoane au fost păcălite şi dacă datele naivilor au fost folosite şi în alte scopuri. Între timp, site-ul şi pagina de facebook au fost închise. Specialiştii în IT ne spun la ce trebuie să fim atenţi pentru a nu fi păcăliţi în mediul online.
Liviu Arsene, specialist IT: Au investit mult timp pentru a-l face credibil şi a-l depista mai greu şi pentru a genera profit pe o perioadă mai lungă de timp. Să ne documentăm că organizaţia respectivă există, deci să verificăm dacă este înregistrată şi are istoric în a desfăşura acest tip de programe. Mai mult nici o organizaţie de acest tip nu cere taxă de înscriere. Mai putem verifica data la care a fost înfiinţat site-ul respectiv, dacă persoanele de contact sunt legitime.
Poliţiştii fac acum verificări. Bursele reale pentru elevi, în valoare de minimum 100 de lei, vor fi acordate în funcție de bugetul pe 2021.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰