Video

Înșelătorie cu burse de mii de lei pentru elevi. Autoritățile trag un semnal de alarmă

De Corina Matlinschi.
Publicat: 08.01.2021, 22:06.
Actualizat: 08.01.2021, 22:10

Dacă şcoala e online, elevii şi părinţii sunt păcăliţi tot pe internet! Sunt atraşi de promisiunea unor burse de mii de lei, pentru care trebuie, aţi ghicit, să plătească mai întâi o taxă.

Am vrut să plătesc şi eu acum două zile însă când am mers mi-a spus că nu e valabil contul, nu există în baza lor de date.

Hop şi eu. Sper să rezolv ceva la poliţie cu o plângere.

Sunt doar câţiva dintre părinţii care au crezut într-un site ce promitea burse de 3.600 de lei pentru 25.000 de elevi care au participat la şcoala online. Condiţia era să achite o taxă de 98 de lei şi să ofere date personale cum ar fi CNP-ul şi adresa de domiciliu. Mai grav e că în această capcană ar fi putut cădea şi copiii.

Iulian Cristache, Fed. Naţ. a Asoc. de Părinţi: Nu au un nivel de gândire critică dezvoltat astfel încât să analizeze ceea ce citeşte să separe răul de bine. Poţi să te duci într-un plan mai îndepărtat şi la sărăcie. Sunt în stare să facă rost de 98 de lei poate şi împrumutaţi astfel încât să primească ulterior o sumă de 36 de ori mai mare.

Ca înşelătoria să pară credibilă, pe site se menţiona că platforma a fost construită de Autoritatea pentru Digitalizarea României, o instituţie a Guvernului care administrează şi platforma ghişeul.ro, aşa că mulţi au avut încredere să plătească taxele de înscriere.

Octavian Oprea, vicepreşedinte ADR: Această platformă nu face parte din portofoliul nostru. Analizăm intern aceast problemă şi avem în plan să depunem o reclamaţie.

Cum se poate verifica dacă platforma este o înșelătorie

Deocamdată nu se ştie câte persoane au fost păcălite şi dacă datele naivilor au fost folosite şi în alte scopuri. Între timp, site-ul şi pagina de facebook au fost închise. Specialiştii în IT ne spun la ce trebuie să fim atenţi pentru a nu fi păcăliţi în mediul online.

Liviu Arsene, specialist IT: Au investit mult timp pentru a-l face credibil şi a-l depista mai greu şi pentru a genera profit pe o perioadă mai lungă de timp. Să ne documentăm că organizaţia respectivă există, deci să verificăm dacă este înregistrată şi are istoric în a desfăşura acest tip de programe. Mai mult nici o organizaţie de acest tip nu cere taxă de înscriere. Mai putem verifica data la care a fost înfiinţat site-ul respectiv, dacă persoanele de contact sunt legitime.

Poliţiştii fac acum verificări. Bursele reale pentru elevi, în valoare de minimum 100 de lei, vor fi acordate în funcție de bugetul pe 2021.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Tragedia din ”TIR-ul morții” de la Spitalul „Victor Babeș” s-ar fi produs dintr-o eroare umană. Principalii suspecți, audiați la Serviciul Omoruri
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro