Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care reglementează şcoala online

Klaus Iohannis a sesizat la Curtea Constituţională a României legea care permite desfăşurarea învăţământului online.

de Redactia Observator

la 11.05.2020 , 16:36

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care reglementează şcoala online Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care reglementează şcoala online - Presidency.ro
  • Legea crea cadrul normativ în baza căruia activităţile din învăţământ să se poată desfăşura şi online
  • Iohannis contestă că Legea a suferit modificări pe care Camera Deputaţilor nu s-a pronunţat

Klaus Iohannis susţine că Legea pentru completarea Legii educaţiei Naţionale nr.1/2011, transmisă Președintelui pentru promulgare, contravine principiului bicameralismului.

Concret, Legea a fost adoptată tacit de Camera Deputaților. În forma inițiatorilor, propunerea legislativă conținea un singur articol și viza modificarea alin. (3) al art. 71 din Legea educației naționale nr. 1/2011. 

Forma legii adoptate de Camera Deputaților a fost prezentată în Biroul permanent al Senatului în data de 14 octombrie 2019, iar după parcurgerea procedurilor de avizare și a dezbaterilor, aceasta a fost adoptată în data de 15 aprilie 2020, cu un număr de 8 amendamente admise, potrivit raportului Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Articolul continuă după reclamă

Cu ocazia adoptării legii criticate de către Camera decizională, Senatul a renunțat la modificările adoptate de Camera Deputaților și a introdus alte cinci noi articole în Legea nr. 1/2011, cu un obiect de reglementare complet diferit de cel avut în vedere de inițiatori și implicit de cel adoptat de prima Cameră.

Practic, în Camera decizională s-a adoptat o cu totul altă reglementare, s-a creat un nou cadru normativ în baza căruia activitățile din învățământul preuniversitar și universitar să se poată desfășura și online, în situația în care se instituie starea de urgență sau starea de asediu potrivit prevederilor constituționale - se arată în motivarea sesizării de neconstituționalitate.

Prin urmare, prima Cameră sesizată nu a avut ocazia să analizeze, să dezbată și să hotărască asupra soluțiilor legislative nou introduse de Camera decizională. Apreciem că, în cazul de față, Senatul a realizat o modificare de ordin cantitativ care, prin ea însăși, este de natură să determine încălcarea principiului bicameralismului, deoarece aceasta este însoțită de modificări de concepție a reglementării.

În forma adoptată, Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 nesocotește principiile constituționale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament.

Klaus Iohannis a cerut admiterea sesizării de neconstituționalitate. 

În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 este neconstituțională, în ansamblu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Educaţie » Klaus Iohannis a contestat la CCR legea care reglementează şcoala online