Antena Meniu Search
x

Video La aproape 40 de ani, Elvis a învăţat să scrie şi să citească în penitenciar. Primele cuvinte aşezate pe foaie merg spre soţie: "Mulţumesc pentru tot"

Cine are carte, are parte, fie în libertate sau nu. Peste 100 de deţinuţi care merg la şcoală în penitenciar vor lua bursă de merit. Legea educaţiei, recent modificată, prevede ca cei mai silitori din clasă să primească bani de la stat. Nu există limită de vârstă şi nici de medie, dacă eşti în primii 30%. Sute de persoane private de libertate merg la şcoală pentru că este singura lor şansă de a învăţa măcar să scrie. Iar asta e cel mai mare câştig.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 10.11.2023, 21:15

Vezi și

Dacă în libertate, au învăţat mai mult la şcoala vieţii, odată ajunşi în spatele gratiilor, mulţi se pun cu burta pe carte. În acest moment, peste 2.200 de persoane private de libertate merg în fiecare zi la şcoală. Una din 10 nu ştie nici să scrie, nici să citească motiv pentru care trebuie să o ia cu educaţia de la zero: din clasa întâi. Cu toate acestea, ministerul educaţiei îi recompensează pe cei care au cele mai mari progrese: 130 şi una de persoane private de libertate sunt eligibile pentru a primi bursă de merit.

La nivel naţional, penitenciarul Craiova se laudă cu cei mai mulţi deţinuţi care merg la şcoală

20 dintre ele, doar la Penitenciarul Aiud. Dacă până acum doar elevii care aveau medii peste 9.50 primeau bursă, acum se califică primii 30%, cu cele mai mari medii, care vor primi 450 de lei lunar. "Analizam care sunt cele mai bune solutii, nici noi nu ne dorim sa avem burse de merit sub o medie minima decenta", a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei. "Făceam bastonaşe şi liniuţe, atât, în rest nu îmi aduc aminte nimic", spune Elvis Mihai. La aproape 40 de ani nu ştia nici măcar să-şi scrie numele. În urmă cu 2 ani, a fost condamnat la închisoare, iar de luna trecută merge la şcoală, în penitenciar.

"Nu mi se pare greu nimic. Aş prefera să nu îmi dea credite, să nu îmi dea zile câştig şi tot aş veni la şcoală pentru că vreau să învăţ. Eu dacă mă duc acasă şi copilul ăla creşte, am nepoate de 5 ani şi merg la grădiniţă şi vor merge şi la şcoală şi când ele or veni acasă: Tataie, ce scrie aici? Nu mă ajuţi? Cum pot să îi ajut dacă eu nu ştiu pentru mine", a declarat Elvis Mihai. Are 31 de colegi şi toţi merg la ore de luni până joi. "Am învăţat toate literele, am învăţat să leg cuvinte, să le scriu eu cu mâna mea şi să citesc. Fac şi matematică, acolo am numai FB (n.red. indicativul Foarte Bine), doamna profesoară are foarte multă răbdare cu mine", a declarat Elvis Mihai.

În sfârşit, îi poate scrie şi scrisori soţiei. "Vreau să îi scriu că îi mulţumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine", a declarat Elvis Mihai. "Vorbim de clasele 1-4 organizate în regim de a doua şansă. Anul trecut din cei 16 instruiţi, 13 au promovat", a declarat Bogdan Burcu, director Rahova. "Am avut un deţinut care a promovat examenul de BAC cu 7 şi ceva", a declarat Miruna Cojoc, ofiţer de educaţie. La nivel naţional, penitenciarul Craiova se laudă cu cei mai mulţi deţinuţi care merg la şcoală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » La aproape 40 de ani, Elvis a învăţat să scrie şi să citească în penitenciar. Primele cuvinte aşezate pe foaie merg spre soţie: "Mulţumesc pentru tot"