Antena Meniu Search
x

Video Liceele și universitățile din străinătate, tot mai atractive pentru elevii români. Cât costă un an de școlarizare peste hotare

Zeci de mii de euro pentru un an de studii în străinătate. Atât pot scoate din buzunar părinţii români pentru a-şi trimite copiii să studieze peste hotare. Nu mai puţin de 65 de universităţi de renume au venit la Bucureşti pentru a prezenta cele mai bune oferte educaţionale. Iar vârsta la care copiii pleacă e tot mai mică, mulţi încă din primu an de liceu. 

de Redactia Observator

la 04.03.2023, 22:06

Vezi și

Tot mai mulţi elevi români vor să studieze peste hotare, nemulţumiţi de sistemul de educaţie românesc. David a venit împreună cu mama lui la târgul universităţilor din străinătate. Vrea să plece la studii în Danemarca. 

David, elev: "Eu am fost recent în Danemarca la facultatea de Bussines din Copenhaga şi am venit aici să explorez mai multe opţiuni. Eu m-am decis să merg acolo pentru că mi-a plăcut foarte mult. Nu o să fiu mereu alături de familie, e foarte important să tin aproape, dar asta o să contribuie la dezvoltarea caracterului meu."

Natalia, mama lui David: "Ne gândim că pentru băiatul nostru este oportun şi interesant să înveţe într-o altă societate. Să facă cunoştinţă cu o altă perspectivă. Educaţia este diferită, din păcate, faţă de educaţia care se face în România."

Elevii din România aleg să meargă la liceu în străinătate

Pe acelaşi subiect

Iar vârsta de la tinerii pleacă de acasă pentru studii în străinătate a tot scăzut. Mulţi fac şi liceul în străinătate. 

Alexandra, elevă: "În România nu prea sunt neaparat modalităţi multe. Nivelul de educaţie la noi în ţară este destul de scăzut şi m-am gândit că cea mai bună oportunitate ar fi să merg în altă ţară să învăţ." 

Părinţii s-au gândit deja şi la un buget pe care vor să-l aloca anual pentru studiile copiilor. 

Mihaela, mama Alexandrei: "Ne-am gândit la profil uman, nu neaparat la o ţară anume. În funcţie şi de bugetul personal. Ce buget aveţi pentru liceu în străinătate? Cam 20.000 de euro pe an." 

Cei mai mulţi tineri români aleg Marea Britanie pentru studii, în ciuda BREXITULUI si a taxelor crescute. Costul porneşte de la 9.000 de lire şi poate ajunge la 16.000 de lire pe an, în funcţie de programe. Cel mai scump este însă în Elveţia - 50.000 de euro pe an.     

Alexandra Bădescu, organizator: "Cele mai căutate ţări rămân în continuare Marea Britanie şi Olanda. Marea Britanie pentru calitatea studiilor şi Olanda pentru diversitatea cursurilor în limba engleză, dar şi pentru taxele reduse de studiu. În Olanda, taxele pentru un an de studiu sunt de aproximativ 2.000 de euro, iar în primul an studenţii beneficiază de o reducere de 50%."

Mulţi pleacă în Germania pentru a studia medicina. Taxele de școlarizare variază la stat între 200 și 3.000 de euro pe an, iar la privat între 7.000 de euro și  15.000 de euro pe an. Oferte au venit şi de la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Franţa, Le Cordon Bleu.  

Florian Le Minoux, Univ. Le Cordon Bleu: "Suntem de la Le Cordon Bleu Paris, a fost înfiinţată în 1895 şi predăm tehnicile culinare franceze pentru patiserie, haute cuisine şi brutărie. Oferim aceste programe pentru studenţii români. În prezent avem cinci studenţi din România şi avem succes din partea studenţilor români. După cum ştiţi, suntem cea mai bună şcoală culinară din lume, suntem puţin scumpi. Dar e vorba despre experienţă. Spre exemplu, dacă vreţi să obţineţi o diplomă culinară, să spunem cu un internship, timp de 16 luni, este în jur de 35.000 de euro." 

Fostul Art Director PIXAR, creatorul celebrelor WALL-E, Finding Nemo sau Cars a fost şi el prezent la Bucureşti pentru a-i convinge pe tineri să aleagă o carieră în industria jocurilor video și a animației.

Anthony Cristov: "Sofia este un oraş minunat, este foarte sigur, e foarte distractiv. Nu e la fel de măreţ ca Bucureştiul. Bucureştiul e foarte... uitaţi-vă unde suntem. Nu cred că noi avem aşa o încăpere în toată ţara. Dar România este doar o ţară mai mare... Dar, după cum am spus, motivul real ar fi că încă nu există o astfel de şcoală în regiunea noastră. Pentru că suntem o şcoală completă. Oferim un program complet de doi ani pentru dezvoltarea jocurilor, efecte de animaţie. Care culminează cu un proiect de echipă, unde toată lumea, în ultimul semestru, aplică tot ceea ce a învăţat. Este în jur de 5.000 de euro pe an." 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Educatie » Liceele și universitățile din străinătate, tot mai atractive pentru elevii români. Cât costă un an de școlarizare peste hotare