Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul unde au fost scrise primele cărţi de gramatică ale limbii române. Comori inestimabile în cartierul istoric Șcheii Brașovului

Muzeul Primei Școli Românești, situat în cartierul istoric Șcheii Brașovului, reprezintă unul dintre cele mai importante monumente de cultură și educație din România. Înființată în anul 1495, școala este locul unde s-a pus piatra de temelie a învățământului românesc și unde s-au tipărit primele cărți în limba română.   

de Claudiu Loghin

la 10.09.2024 , 09:30

Muzeul Bisericii Sfântului Nicolae, cunoscut și sub numele de Prima Școală Românească, este un loc încărcat de istorie și semnificație pentru cultura românească, fiind un simbol al educației și al păstrării identității naționale. 

Ioan Cornea, curator muzeu: Muzeul Bisericii Sfântului Nicolae e prima şcoala românească. A fost fondat în anul 1961. În anul 1967 fiindu-i adăugată titulatura de Prima Scoală Românească. 

La acea vreme, nu toţi oamenii aveau parte de educaţie, ci doar cei cu un anumit statut, învâţătura fiind ceva la care mulţi asiprau.  

Vezi și

Ioan Cornea, curator muzeu: Acum 400 de ani, oamenii veneau aici adulţi plătind o avere pentru a învăţa cum se face preoţia. 

Pe acelaşi subiect

Comori inestimabile ale limbii și culturii române

În prezent, muzeul găzduiește o expoziție permanentă ce oferă vizitatorilor ocazia de a descoperi comori inestimabile ale limbii și culturii române. 

Ioan Cornea, curator muzeu: Aici avem unul dintre cele mai mari depozite de carte veche românească şi una dintre cele mai cuprinzătoare arhive de documente româneşti. Primele cărţi de gramatică au fost scrise aici. 

Clădirea principală a Muzeului Primei Școli Românești este, în prezent, în reabilitare. Pe perioada lucrărilor, fondul de exponate poate fi vizitat în Casa Barac, un alt imobil de patrimoniu, situat tot în curtea Bisericii Sfântul Nicolae.

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Educaţie » Locul unde au fost scrise primele cărţi de gramatică ale limbii române. Comori inestimabile în cartierul istoric Șcheii Brașovului