Video

Ministerul Educației vrea noi materii opționale pentru elevi: Finanţe personale, teatru, discurs public și șah, printre propuneri

De Francesca Simionescu.
Publicat: 06.01.2021, 21:57.
Actualizat: 06.01.2021, 21:58

Ministerul Educaţiei vrea să revoluţioneze materiile pentru liceu. Pe hârtie, ce-i drept. Elevii ar putea să studieze educaţie financiară, oportunităţi de carieră sau discurs public, drept materii opţionale. Momentan, sunt propuneri iar tinerii sunt sceptici că aceste discipline vor deveni realitate.  

De anul viitor, elevii de clasa a 9-a ar putea învăţa cum să îşi gestioneze banii, cum să se îngrijească de sănătate sau chiar cum să vorbească în public. Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică noile planuri cadru pentru cei care intră la liceu din septembrie. Printre recomandările de materii opţionale se regăsesc educaţia financiară, educaţia pentru sănătate, design de aplicaţii, public speaking, teatru, managementul afacerilor, istoria ideilor religioase sau chiar... șah

• Finanţe personale
• Inventică
• Apps design
• Animație/Animație 3 D
• Managementul afacerilor
• Scriere ficțională/creativă
• Drama/teatru /teatru educațional
• Discurs public/Public speaking
• Artă și comunicare

În scris, pare revoluţionar. În realitate, susţin reprezentanţii elevilor, opţionalele sunt, de fapt, materii impuse tot de şcoală.

Rareş Voicu, reprezentantul elevilor: Aceste opţionale se fac doar pentru a salva nişte catedre, pentru a umple nişte norme. Dacă ai, de exemplu, un profesor de matematică care nu îşi face norma, face un opţional de matematică distractivă. Sau de chimie interesantă, care reprezintă materia respectivă dar cu un adjectiv pe lângă ea.

Planurile care stabilesc numărul de ore petrecute la şcoală de elevi şi împărţirea lor pe discipline au fost puse în dezbatere publică şi va dura o lună până să fie aprobate. De ele depinde şi baza de la care se pleacă în construirea programei şcolare. Iar întreg procesul este întârziat.

Sorin Ion, secretar de stat MEN: Undeva în jurul datei de 1 martie, sper, sunt doar date orientative, să putem discuta despre proiectarea manualelor şcolare.

Se propun tot câte 30 de ore pe săptămână. În plus:

Marian Staş, expert în educaţie: Sunt foarte, foarte multe discipline. Eu am numărat 18 -19 lucruri pe care copiii le au de făcut. Este imposibil de alocat un buget rezonabil de ore pentru fiecare pentru că numărul de ore pe săptămână este limitat.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: Există o dezbatere întreagă asupra acestei configuraţii a planurilor cadru. Nu este vina cuiva că au fost preocupări excesive impuse de o perioadă cu totul atipică şi au fost lăsate în urmă aceste probleme care deşi sunt cronice trebuie discutate. Deci asta este prima urgenţă.

Elevii vor mai multă libertate în alegerea materiilor

Elevii sunt nemulţumiţi de împărţirea orelor propusă de minister. Şi-ar dori mai multă libertate de alegere din oferta şcolii.

Rareş Voicu, reprezentantul elevilor: Nu sesizăm nicio schimbare. Toate studiile arată că atunci când elevul are ceva de spus în ceea ce vrea să înveţe, este mai motivat şi are mult mai puţine şanse să abandoneze şcoala.

Sorin Ion, secretar de stat MEN: Elevii, şi nu numai, solicită mai multă libertate în alegere. Asta este princpala doleanţă, ducând lucrurile puţin la extrem. Şi-ar dori, spre exemplu, să aibă trei sferturi din materii la alegere. Din păcate, lucrul ăsta nu se poate realiza.

Explicaţia?

Marian Staş, expert în educaţie: Miza nu a fost de a cultiva elevilor capacitatea de a alege, de a selecta. Şi de data asta, proiectarea este făcută pentru a asigura profesorilor norme şi salarii şi nu pentru a asigura copiilor un model curicular de secol 21.

Actualele planuri cadru după care invaţă elevii acum sunt în vigoare din 2009. Prima generaţie de liceeni care va învăţa după planurile noi este cea care va începe clasa a IX-a în septembrie. Sunt aceiaşi copii care au mers în clasa 0 şi care, la începutul fiecărui ciclu de studiu au experimentat schimbări.

Citește și
Social • pe 15.01.2021 la 17:46
Program gratuit de cursuri pentru copii
recomandari pe a1.ro
Îți amintești de Giuliano Stroe, zis și „micul Hercule”? Ce au aflat fanii
Educatie • pe 14.01.2021 la 14:10
Foto
Zi decisivă pentru redeschiderea școlilor. Trei scenarii sunt luate în calcul de autorităţi

Top știri

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia
1
Extern • pe 14.01 la 08:15

O femeie care şi-a lăsat soţul pentru fiul vitreg a recurs la operaţii estetice, ca să fie mai atractivă pentru tânăr, în Rusia

O femeie din Rusia a renunţat la relaţia cu soţul, pentru a începe una nouă cu fiul vitreg. Cei doi urmează chiar să devină părinţi cât de curând. Fostul soţ condamnă comportamentul acesteia, spunând că nu o va putea ierta vreodată pentru ce a făcut. Ea a recunoscut că a recurs la mai multe operaţii estetice pentru a fi considerată mai atractivă.

PARTENERI
Horoscop duminică, 17 ianuarie: Leii fac schimbări în locuință
pe spynews.ro
"De asta îi spun 'soarele meu'!". El este bărbatul care a făcut-o pe Anamaria Prodan să fie în extaz: "Ne iubim la nebunie"
pe antenasport.ro
"Să fiu goală este una dintre activitățile mele preferate!" Afirmaţie uluitoare a unei românce căsătorite cu un star plin de bani
pe antenasport.ro
Cine este bărbatul care a lovit cu maşina un cărucior în care se afla în bebeluş, pe o stradă din Bucureşti. Interlopul a fost reţinut
pe antenasport.ro
Cum arată Jade, la 44 de ani
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
7:31 Italia înăspreşte din nou restricțiile anti-covid. Ce se întâmplă cu românii care merg în Peninsulă 7:00 Chef de pomină cu zeci de invitaţi, spart de poliţişti în Dâmboviţa. Petrecerea clandestină s-a lăsat cu amenzi uriaşe 23:22 Catedrală transformată în centru de vaccinare anti-Covid, în Marea Britanie 22:23 Șofer băut, către polițistul care l-a oprit în trafic: ”Doar două pahare cu vin roșu am băut. Face bine la circulație!” 22:12 Producătorul documentarului ”Wild Carpathia” a restaurat o casă bătrânească din satul brașovean Șirnea 21:49 Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, omagiat de Papa Francisc 21:34 Cursă contracronometru cu coronavirusul. Măsuri dure în Marea Britanie și Franța, italienii s-au săturat 21:22 Vaccinarea din cămine, încetinită de birocrație. În unele cazuri, echipele mobile au întârziat și 24 de ore 21:09 Campania de vaccinare, un test al nervilor. Platforma pentru programare dă erori, însă oficialii sunt optimiști 20:53 Rate mai mici, după decizia istorică a BNR de a reduce dobânda cheie la 1,25%
CITEȘTE PE A1.ro
Vulpița și Viorel Stegaru, prinși și amendați! Ipostaza în care i-au găsit polițiștii
A1.RO
Fără sutien și într-o bluză plină de găuri, J.Lo s-a pozat într-o ipostază fierbinte. Diva nu are inhibiții
A1.RO