Video Ministrul Educaţiei caută soluţii pentru combaterea violenţei din şcoli, după dezvăluirile Observator
Ministrul Educaţiei dă militaria jos din pod, după dezvăluirile Observator. Pentru a combate violenţa extremă din clase, oficialii vor să trimită consilieri într-o mie de şcoli din România. Cât timp autorităţile fac încă planuri pentru următorii doi ani, primim zilnic imagini cu agresiunile din şcoli.
- Tot mai multe incidente violente se produc în unităţile de învăţământ din România.
Scene violente filmate pe holul unei şcoli din Sânnicolau Mare, judeţul Timiş. O elevă de 14 ani încasează pumni şi picioare de la alte colege până când cade la podea. Când reuseşte să se ridice, este din nou îmbrâncită, înjurată şi trasă de păr. Nimeni nu intervine, nici măcar profesorul de serviciu.
Ramona Rosz, director adjunct Şcoala Nr. 2 Sânnicolau Mare: S-a întâmplat dimineaţa, în jurul orei 7.45. Un profesor a fost pe hol cu câteva secunde mai devreme, dar incidentul s-a întâmplat când pe hol nu se afla niciun angajat al şcolii.
Poliţia cercetează cazul. La şcoală, agresoarele riscă cel mult scăderea notei la Purtare.
Într-o altă parte a ţării, la Constanţa, un copil este bătut în mod constant de colegi, reclamă părinţii săi. Uneori chiar in timpul orei de dirigenţie.
Mama băiatului: Directoarea tăcea. Îmi zicea să şterg postările că îi fac şcoala de râs.
Şi directoarea de aici a găsit o scuză pentru lipsa profesoarei de la clasă.
Beatrice Roşcan, director Şcoala 23, Constanţa: Cinci minute este pauza, iar ea a întârziat şase minute. A fost la cabinetul medical, cu scutiri. Doamna dirigintă a primit un avertisment şi a fost decăzută din funcţia de dirigintă.
Un consilier şcolar are în grijă peste 1.000 de elevi, în medie
La Şcoala George Bacovia din Capitală, acolo unde un elev s-a aruncat de la geam după ce a fost hărţuit de colegii săi, se aşteaptă încă o concluzie a inspectorilor Corpului de control.
Surse din ancheta de la Şcoala George Bacovia, din Capitală, spun că consilierul şcolar nu şi-ar fi îndeplinit fişa postului. Pe de altă parte, şefii acestuia spun că a procedat corect în cazul elevului care s-a aruncat de la geam şi că i-ar fi făcut o recomandare în urmă cu doi ani pentru un control psihiatric specializat.
Din minister, bătăile între elevi se vor combate din toamnă cu comitete şi comisii. Ministrul Educaţiei promite ca fiecare şcoală să aibă un grup antibullying. Teoretic ele există şi acum dar din pricina pandemiei nu şi-au prea făcut peste tot treaba. În plus, ministrul promite şi alte măsuri
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Vrem consiliere în o mie de şcoli. Vorbim despre o mie de şcoli în care e risc de abandon şcolar, rata de absenteism este ridicată, sunt înregistrate cazuri de bullying sau sunt relaţii deficitare cu comunitatea.
Consilieri şcolari avem şi acum. Prea puţini însă, spune, pentru Observator, cea care îi coordonează şi care dă vina chiar pe minister pentru această situaţie.
Aura Stănculescu, director CMBRAE: Alocarea resursei umane este sarcina Ministerului Educaţiei. Fără finanţarea posturilor care sunt necesare în acest moment, vom vorbi mult timp despre astfel de situaţii pe care nu ni le dorim. În fiecare an am cerut resurse de la Ministerul Educaţiei. Anul acesta am făcut solicitare de trei ori.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Este un punct de vedere pe care aş prefera să nu îl comentez atâta vreme cât directorul CMBRAE este evaluat în Consiliul de Administraţie de către proprii subordonaţi.
În Bucureşti, un consilier se ocupă de peste 2000 de elevi. Iar în ţară, unul are în grijă peste o mie de copii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰