Antena Meniu Search
x

Noul an școlar începe cu școli închise și multe necunoscute

Roşu, galben sau verde. Semaforul care decide începerea şcolilor ne spune cine învaţă de acasă şi cine din clasă, dar nu prea multe despre cum se vor desfăşura lucrurile. Medicii cred că au fost uitate detalii esenţiale, iar părinţii trebuiau îndrumaţi cu sfaturi practice care să îi liniştească. Scenariile dezbătute prea mult de autorităţi şi decise prea repede au lăsat o mulţime de întrebări fără răspuns.

de Redactia Observator

la 09.09.2020, 15:57

Vezi și
  • Nelămuriri cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor
  • Mulți părinți nu cred în școala făcută online, pe tablete

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cred că şi părinţii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege dacă copilaşul se reîntoarce sau nu la şcoală.

Medicii spun că îngrijorarea părinţilor e justificată. Cei care au conceput scenariile pentru începerea şcolii au uitat detalii importante, susţin ei. Iar unele reguli dau bine doar pe hârtie.

 Dr. Lacusta Damaianthy, medic specialist pediatrie: Distanţare socială… Cum să facă distanţare socială ăla de 6 ani, de 7 ani care iese în pauză? Cum pot copiii ăia, în pauză, să se spele 20 de secunde fiecare. Exclus! Deci nu putem.​

Însă nu toţi copiii vor intra în sălile de clasă începând cu 14 septembrie. Peste 40 de localităţi din ţară sunt încadrate în scenariul roşu care prevede doar cursuri online. Este şi cazul unei şcoli din judeţul Galaţi. Localitatea Suhurlui are o rată de îmbolnăvire cu noul coronavirus de peste cinci la mia de locuitori, astfel că elevii ar urma să înveţe doar de acasă.

Nela Dimian, directoare şcoală: La şcoala din Suhurlui învață 95 de copii. Niciun copil nu e confrimat pozitiv, cadrele didiactice, la fel, nu au nicio suspiciune.

O situaţie similară întâlnim şi în judeţul Arad. În Şiştarovăţ, localitatea din România cu cel mai mare numar de îmbolnăviri la mia de locuitori, şcoala se va face de acasă. Decizia este una bizară, având în vedere că acele cazuri au fost depistate într-un centru de îngrijire a bătrânilor dintr-un sat care aparţine de această comună. Practic, niciunul dintrei cei aproape 350 de localnici nu a fost infectat cu COVID-19.

Tot online vor învăţa şi copiii din Poiana Teiului, judeţul Suceava.

Mariana Deleanu, director Școală Gimnazială Poiana Teiului: În comuna noastră există 16 cazuri de confirmați pozitiv, însemană un indice peste 3 la mia de locuitori și automat nu am avut de ales. Am solictat un numar de 147 de tablete, iar un efectiv de elevi e de 376.​

De altfel, în multe dintre zonele rurale, oamenii se plâng că le lipsesc dispozitivele mobile şi conexiunea la internet. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Noul an școlar începe cu școli închise și multe necunoscute