Antena Meniu Search
x

O nouă evaluare standardizată pentru elevi, peste doar două săptămâni. Ce prevede ordinul de ministru - surse

Sorin Cîmpeanu a anunţat o evaluare standardizată pentru elevi la finalul acestei luni. Ministrul Educaţiei a luat decizia după ce a aflat dintr-un studiu că 44 la sută dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Ordinul de ministru a fost trimis spre consultare partenerilor de dialog social.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 12.05.2022, 18:06

Sorin Cîmpeanu a anunţat o nouă evaluare pentru elevii din România
Sorin Cîmpeanu a anunţat o nouă evaluare pentru elevii din România - Hepta

Sorin Cîmpeanu vrea o testare standardizată începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a 8-a și a 12-a, la limba română și matematică, după ce un studiu a relevat faptul că 44% dintre elevi nu înţeleg ceea ce citesc. Draftul ordinului de ministru a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social.

Conform ordinului, obţinut de Observator, vor participa la pilotarea evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 - 2022 elevii claselor I - a VII-a, respectiv a IX-a - a XI-a din unitățile de învățământ selectate de Ministerul Educației.

La nivelul fiecărui județ/sector al municipiului București, pilotarea evaluării standardizate se va organiza în câte 7 unități de învățământ, incluzând unități de învățământ cu profil pedagogic.

Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 - 2022 se organizează de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București în perioada 30 mai - 10 iunie pentru elevii claselor I-a - a VII-a și în perioada 30 mai - 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a - a XI-a.

Pe acelaşi subiect

Cum se vor desfăşura evaluările standardizate

Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 - 2022 sunt următoarele:

  • a) pentru elevii claselor I-a - a VII-a, limba română și matematică;
  • b) pentru elevii claselor a IX-a - a XI-a, limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie.

Testele pentru evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 - 2022 sunt construite respectând programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/disciplină. Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.

Ce se întâmplă cu rezultatele evaluării standardizate

În urma evaluării standardizate la finalul anului școlar 2021 - 2022 sunt furnizate detalii despre întrebările/itemii la care elevul a răspuns și se generează rapoarte de narative de evaluare la finalul fiecărui test.

Rapoartele narative de evaluare nu se transformă în calificative/note acordate elevilor și nu pot fi utilizate în vederea evaluării activității cadrelor didactice.

Rapoartele narative de evaluare analizează în detaliu competențele elevilor, precizând nivelul de cunoștințe, astfel încât la nivelul Ministerului Educației să poată fi adoptate o serie de măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Conform surselor Observator, Ordinul de ministru va fi semnat vineri, 13 mai 2022.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Educatie » O nouă evaluare standardizată pentru elevi, peste doar două săptămâni. Ce prevede ordinul de ministru - surse