Antena Meniu Search
x

Video "Păi nu suntem ingineri?" Cu mătura sau bidineaua, studenţii s-au apucat de curăţenie în cămine. Cei de la Iaşi au şi un motiv serios: ce vor primi

Începe facultatea, iar pregătirile înainte de anul şcolar 2023-2024 sunt în toi. "Fă rai din ce ai!" - este prima lecţie a studenţiei. Căminele nu sunt tocmai hoteluri de cinci stele, aşa că bobocii încearcă să îşi creeze cât mai mult confort în locul care le deveni casă pentru următorii ani. Primul pas e curăţenia. O tradiţie prin care am trecut toate generaţiile. Unul cu bidineaua, altul cu mătura, iar la final, pot începe petrecerile! La Iaşi, cine munceşte, e răsplătit pe măsură. O lună de cazare gratuită! 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.09.2023, 17:30

Vezi și

Cu muzică pe fundal, glume şi chef de muncă. Aşa i-am găsit pe studenţii Universităţii Tehnice din Iaşi, care au venit înainte de deschiderea noului an universitar, cu o misiune clară: să schimbe faţa căminelor în care vor locui.

Primul pas în studenţie la Iaşi

Gabi este în anul 3 la construcţii şi, pentru el, curăţenia în cămin a devenit deja o tradiţie. "Este al doilea an în care vin aici. Ţinând cont că stăm aici un an întreg, efectiv este a doua noastră casă şi, dacă tot stăm aici, de ce să nu facem şi noi frumos", spune Gabi, student.

Şi în bucătăria căminului se munceşte cu spor. 

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Ce faci acolo?
  • Bianca: Dau cu var pereţii.
  • Reporter: E partea cea mai grea sau e uşor?
  • Bianca: M-am obişnuit deja, dar de acum m-au lăsat singură.
  • Reporter: Băieţii?
  • Bianca: Da. Altfel stăm când venim în bucătărie să facem mâncare.
  • Reporter: O să-ţi aduci aminte?
  • Bianca: Da. 
  • Reporter: O să zici, uite acolo eu am văruit şi ei au făcut mizerie?
  • Bianca: O să-i trag de urechi.

Deşi e mult de muncă şi nu este tocmai uşor, tinerii se descurcă. "E mai grea pentru că e praf, e mizerie, după care dăm varul şi amorsa. Nu suntem ingineri, nu suntem la construcţie?", spune un tânăr.

  • Reporter: De cât timp aveţi nevoie să curăţaţi tot căminul?
  • Ionuţ, preşedintele căminului: Tot căminul, undeva la 5 zile, o săptămână propriu zis de muncă, cam aşa durează. 

Ce primesc studenţii care fac curăţenie

Nu doar în interior se lucrează intens, ci şi în parcurile din campus. "Munca le este şi răsplătită tinerilor care au venit zilele acestea să facă curăţenie în cămin. În primul rând, vor putea să îşi aleagă camera în care vor sta în noul an universitar. În al doilea rând, vor fi scutiţi de taxa pe o lună. În această cameră, pentru că vor sta 4 studenţi, taxa este de 145 de lei. În camerele în care stau doar 2 studenţi, taxa este de 245 de lei pe lună", transmite Clara Mihociu, reporter Observator.

"Este un lucru benefic şi pentru noi şi pentru ei. Nu este neapărat doar din punct de vedere economic, o eficienţă economică. Este un moment în care şi noi şi ei colaborăm şi ne apropiem altfel decât în timpul şcolii", crede Dorina Isopescu, decanul Universităţii.

În total, campusul are 22 de cămine cu peste 7.000 de locuri. Anul acesta, la curăţenia generală au venit 300 de studenţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Educatie » "Păi nu suntem ingineri?" Cu mătura sau bidineaua, studenţii s-au apucat de curăţenie în cămine. Cei de la Iaşi au şi un motiv serios: ce vor primi