Antena Meniu Search
x

Pediatrul Mihai Craiu: Sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de copii

Doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru, a explicat că începerea școlii nu reprezintă un pericol pentru copii din perspectiva infectării cu SARS-CoV-2, aceștia îmbolnăvindu-se mai rar, mai puțin și mai scurt decât adulții. El atrage însă atenția că ar trebui să fim îngrijorați mai degrabă de profesori și de bunicii care își duc nepoții la școală.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 27.08.2020, 16:32

Pediatrul Mihai Craiu: Sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de copii
Copiii vor fi nevoiți să poarte masca de protecție în școli - iStock / Getty Images
  • Masca de protecție pe care o poartă copiii nu trebuie să fie neapărat medicală
  • Profesorii și elevii cu comorbidități sau boli severe au nevoie de măști dedicate

Conf. dr. Mihai Craiu a explicat într-un interviu pentru „Adevărul” de ce trebuie să înceapă școala și cum pot fi feriți copiii de Covid-19.

Indiferent de gene, de sărăcie, de mediu sau de orice altceva, copiii – din punctul de vedere al severităţii şi al duratei bolii – se îmbolnăvesc mai rar, mai puţin şi mai scurt decât adulţii. Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii”, a declarat medicul. 

Conform pediatrului, principalul mediu prin care se transmite coronavirus este saliva, iar riscul de îmbolnăvire ține de doza de bacterii și durata expunerii la acestea. 

Risc crescut de infecţie este când stai la mai puţin de un metru şi jumătate, fără niciun mijloc de protecţie, timp de 15 minute sau mai mult. Atunci iei boala sigur. Asta este definiţia de caz. Altminteri, dacă am lua doar trecând pe lângă cineva, ar trebui să fim toţi bolnavi, mai ales acum, de când au apărut aceste mutaţii genetice cu contagiozitate ceva mai mare şi severitate ceva mai mică”, a spus Mihai Craiu.

Citește și:

Masca de protecție în școli nu trebuie să fie medicală decât pentru cei cu boli severe

Medicul mai spune că nu există diferență de contagiozitate între un copil și un adult, ci doar de arie de răspândire a virusului prin intermediul aerosolilor. Tocmai din acest motiv orice fel de barieră care oprește transmiterea picăturilor de salivă sunt un foarte bun mijloc de protecție.

Indicaţia este ca profesorii cu comorbidităţi şi copiii mici care au boli severe – da, aceia trebuie să poarte măşti dedicate, dar ceilalţi pot purta orice fel de măscuţă. Nu e obligatoriu să fie o mască medicală, pentru că ea nu trebuie să-l apere pe cel care o poartă, ci pe cei din jur de picăturile mele posibil transportatoare de virus într-o comunitate de copii aparent sănătoşi”, a mai spus Craiu.

Conf. dr. Mihai Craiu mai crede și că școlarii vor purta fără probleme masca de protecție, făcând o comparație cu casca de protecție pentru bicicletă, pentru schi sau cu scaunul de mașină. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Educatie » Pediatrul Mihai Craiu: Sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de copii