Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum putem să ne îmbolnăvim de coronavirus într-o școală din România

Medicul Mihai Craiu a explicat cum putem să ne îmbolnăvim de coronavirus într-o școală din România și, prin urmare, ce trebuie să avem în vedere odată cu începerea cursurilor pentru a evita apariția unor focare de coronavirus.

de Ana Maria Ghiarasim

la 23.08.2020 , 08:40

  • Principalul vector pentru transmiterea SARS-CoV-2 de la un om infectat la altă persoană îl reprezintă picaturile de salivă.
  • Țipatul sau cântatul accentuează transmiterea acestor particule purtătoare de virus.

Renumitul pediatru afirmă că principalul vector pentru a căra SARS-CoV-2 de la un om infectat la altă persoană il reprezintă picaturile de salivă.

”Mai mici sau mai mari, in funcție de intensitatea vorbirii, de strănut sau tuse precum si de funcția respiratorie, respectiv de inălțimea persoanei infectate. Vă rog urmăriți imaginea de mai jos, referitoare la dimensiunea particulelor de salivă si concentrația lor in volumul de aer. Studiul este mai vechi si a fost făcut pentru pacienți cu gripă H5N1 dar se referă tot la salivă și la aerosoli”, scrie Mihai Craiu, pe Facebook.

Picaturile de salivă, principalul vector de transmitere a coronavirusului
Articolul continuă după reclamă

De ce se recomandă masca de protecție

”Vorbirea articulată (așa cum se presupune că va fi într-o oră normală, la școală) produce particule mari, cu dimensiune peste 10 microni. Imensa majoritate a acestor particule sunt reținute de orice fel de mască, pusă la gura unui elev. Chiar și cele artizanale sunt eficiente pentru a limita răspândirea către alții, de la un infectat asimptomatic”, scrie medicul.

Strănutul, tusea, țipatul sau cântatul accentuează transmiterea unor particule mici, prin mecanismul de vibrație laringiană (oscilatia corzilor vocale) și respectiv prin modul de expulzare bruscă a fluidului bronșic (din cele mai mici căi aeriene). 

Dar și aceste particule pot fi "barate" parțial de o mască, eventual de o vizieră de plastic.

Potrivit medicului Mihai Craiu, dacă merg la școală copii aparent sănătoși, purtând orice fel de mască, și dascălii ce au comorbidități purtând mască medicală și vizieră, atunci nu vor apărea noi focare COVID19 odată cu începerea școlilor. 

Măștile funcționează preventiv  

Medicul Mihai Craiu spune că elevii și dascălii trebuie să ia în serios toate măsurile rezonabile de limitare a împrăștierii noului coronavirus: să se spele des pe mâini, să dezinfecteze suprafețele de uz comun și să aerisească des sălile de clasă. 

”Aerisim foarte des clasa, deoarece imensa majoritate a cazurilor inexplicabile de COVID19 sunt generate de inhalarea aerosolilor ce conțin noul coronavirus, aerosoli produși în spații închise de cei aproximativ 40% infectați și asimptomatici. Ar trebui (in funcție de mărimea clasei si de numarul de elevi) aerisit de mai multe ori pe oră”, spune medicul. 

Citește și:
Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » Cum putem să ne îmbolnăvim de coronavirus într-o școală din România