Registrul de siguranță, documentul în care trebuie să apară infracţiunile care au loc în şcoală
Fiecare unitate şcolară trebuie să aibă, începând cu acest an, un registru de siguranță. Cel puţin aşa spune un ordin comun, dat de către Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Educației.
- Documentul este obligatoriu în toate școlile.
- Nu toți directorii de școli au aflat însă despre această nouă obligație.
În registrul de siguranţă ar trebui să apară infracţiunile care au loc în şcoală şi soluţiile găsite pentru rezolvarea acestora.
Registrul de siguranţă şcolară ar trebui să ţină o evidenţă clară a actelor de violenţă în instituţiile de învăţământ, dar şi a implicării autorităţilor în combaterea acestora. În acest fel, eficienţa autorităţilor ar trebui să poată fi evaluată mult mai corect.
Polițist: Pe parcursul anului școlar 2020-2021 vor fi inserate toate activitățile cu caracter preventiv, dar şi de combatere a violenței în şcoală, desfăşurate atât de poliţişti, cât şi de către colegii nostri jandarmi, colegii de la ISU, cei de la trafic de persoane şi agenţia antidrog.
Documentul este obligatoriu în toate școlile, iar scopul lui este să crească siguranţa copiilor, a părinților dar şi a cadrelor didactice.
Viorica Ciucu, învăţătoare: O surpriză într-adevăr extraordinară şi pentru ceilalţi copii, nu numai pentru Denis, pentru că nu văd în fiecare zi această întâmplare.
Nu toți directorii de școli au aflat însă despre această nouă obligație, mai ales că ordinul comun MAI - Ministerul Educației în care apare această prevedere, a fost dat săptămâna trecută.
Rodica Zimbru, director adjunct Școala nr. 10 Suceava: Aflasem că trebuie să dețină un astfel de registru și credem că e o inițiativă foarte bună. Dacă și elevii si părinții și toți cei din jurul nostru vor vedea ca in jurul școlii trebuie asigurata siguranța, dacă vor vedea ca trebuie respectate legile si ca societatea e interesată de binele tuturor, poate că ar fi un lucru foarte bun si laudabil.
Dumitru Moraru, director Școală nr 11 Suceava: Ştiam de acest registru al siguranţei şcolare. Fizic nu l-am pus, suntem într-o perioada de adaptare, tocmai am facut scenariul, incercam sa ne adaptăm condițiilor legat de îmbolnăvirile de COVID. Următorul lucru e un astfel de registru. Siguranță este câteodată mai importantă decât cantitatea de cunoștințe.
În județul Suceava, numai în anul 2019 au fost înregistrate 65 de infracțiuni în școli, cele mai multe fiind loviri și furturi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰