Antena Meniu Search
x

Rezultate Evaluare Națională 2019. Edu.ro publică notele finale

Rezultate Evaluare Națională 2019: edu.ro publică astăzi notele finale, după contestații, la examenul de Capacitate din acest an. Pe 25 iunie, peste 146 de mii de candidați și-au primit mediile generale, iar unii dintre ei au cerut recorectarea lucrărilor.

Cristian Toteştean
de Cristian Toteştean

la 29.06.2019, 00:58

Rezultate Evaluare Națională 2019: edu.ro publică astăzi notele finale, după contestații, la examenul de Capacitate din acest an. Pe 25 iunie, peste 146 de mii de candidați și-au primit mediile generale, iar unii dintre ei au cerut recorectarea lucrărilor.

La fel ca și pe 25 iunie, rezultatele la Evaluarea Națională 2019 în formă finală sunt publicate AICI. În urmă cu patru zile, listele cu note au fost postate pe Internet în jurul orei 11.50.

Situația la Evaluarea Națională 2019 după primele rezultate

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, dintr-un total de 155.020 de candidați înscriși, au fost prezenți la examen 146.105, adică rata de participare a fost de 94,2%.

Pe acelaşi subiect

106.838 au avut mediile generale de cel puțin 5, iar 429 dintre ei au avut 10.

La proba de limba română, 118.074 elevi au luat cel puțin 5, adică 80,6% dintre cei prezenți în acest examen. 1956 candidați au luat 10.

La matematică doar 62,7% dintre elevi au luat nota minim 5, adică 91.606. 2535 de tineri au luat însă 10, mai mulți decât la proba de română. La proba de limba maternă, 8130 de elevi au luat note de minim 5.

De asemenea, în comunicat se precizează că 8 candidați au fost eliminați din examenul de Evaluare Națională 2019, iar lucrările lor au fost notate cu 1. Însă nu doar cei eliminați au primit nota din oficiu. Numai în Teleorman, au fost 20 de elevi care au avut media 1, în Sălaj au fost 11, în Sibiu 6, în Olt 5, în timp ce Satu Mare a avut 3 candidați notați cu punctajul minim.

Emoții pentru candidați înainte de afișare

Astăzi, reporterul nostru Mădălina Iacob a stat de vorbă cu câțiva candidați care au venit la o unitate de învățământ din București și așteaptă în fața avizierului.

”Emoții? Da! La amândouă probele mă aștept la peste 9.50. Vreau să rămân tot aici. A fost o problemă de geometrie la matematică, cea mai grea, dar a fost de nivel mediu. Se putea lua o notă mare”, spune un elev.

”Emoții?  Puțin... Aici o să se pună rezultatele după ce se pun pe site, deci, mai avem de așteptat. Aș fi vrut mai repede”, declară un alt candidat.

Notele și mediile generale sunt disponibile nu doar online, ci și la avizierele unităților de învățământ unde a fost susținut acest examen. Totuși, din informațiile transmise de reporterii Observator aflați pe teren, foarte puțini absolvenți de clasa a VIII-a au venit la școlile lor pentru a urmări avizierul. Un video filmat în jurul orei 10.00 arată atmosfera la o unitate de învățământ de top din București.

Cei mai mulți elevi, dar și cei mai mulți părinți, preferă astfel să aștepte postarea rezultatelor pe Internet.

Ca și în 2018, dar spre deosebire de anii precedenți, tabelele cu note vor fi publice pe Internet doar pentru două săptămâni, iar apoi vor fi retrase.

Pagina dedicată examenului din acest an a fost publicată pe 12 iunie, cu 6 zile înainte de debutul probelor scrise. Aici vor fi postate și rezultatele, atât cele din 25 iunie, cât și cele finale, 4 zile mai târziu. Într-o primă fază, pagina a avut doar calendarul acestei sesiuni de Capacitate și Ordinul ministerial de desfășurare a examenului din sesiunea curentă.

Rezultate Evaluare Națională 2019: ce conțin listele cu note

Listele cu notele la examenul de Capacitate din acest an sunt publicate sub forma unui tabel care conține:

- numele și prenumele candidatului

- școala de proveniență a candidatului

- nota obținută la proba scrisă la limba română

- nota obținută la proba la matematică

- nota la proba de limbă maternă (pentru candidații care au studiat la o școală în limba minorităților)

- media generală a examenului

Aceste liste cu rezultate sunt disponibile atât online cât și la avizierul școlii de proveniență a candidatului.

Model de tabel cu rezultate la Evaluare Națională

Cum poţi afla rapid notele și media

Odată ce accesați site-ul evaluare.edu.ro, în secţiunea rezultate veţi găsi o hartă a României şi judeţele, plus Municipiul Bucureşti. Daţi click pe judeţul din care faceţi parte şi veţi ajunge pe pagina judeţului respectiv. 

Harta României şi judeţele în care pot fi accesate notele

Pe această pagină a judeţului accesat veţi găsi tabelul cu rezultatele candidaţilor, ordonate descrescător, în funcţie de medie. În dreapta, sus, aveţi opţiunea de căutare, în care vă puteţi trece numele. Numele trebuie trecut complet şi cu diacritice: nume, iniţiala tatălui, prenume, aşa cum aţi fost înscris la examen.

Lista cu notele și media la Evaluarea Naţională, unde pot fi căutaţi candidaţii

Automat, vi se va afişa tabelul cu notele pe care le-aţi primit la probele susţinute şi cu media generală.

Câţi elevi primesc notele

Conform unui comunicat furnizat de edu.ro, la această sesiune a examenului de Capacitate s-au înscris 154.956 de candidaţi, absolvenţi de clasa a VIII-a. Se pare însă că nu toţi au dat probele. Ministerul Educaţiei transmite astfel că, la proba scrisă la limba română, de pe 18 iunie, s-au prezentat 146.553 de candidați, iar unul dintre ei a fost eliminat din examen, primind nota 1, conform regulamentului.

La proba de matematică, susţinută pe 20 iunie, au fost prezenţi 146.181 de elevi, adică o rată a prezenţei de 94,53%. Şase dintre ei au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă şi au primit nota 1. La proba de limbă maternă 8.560 de elevi au venit, rata prezenţei fiind de 93,09%. Un candidat a fost eliminat şi a primit nota 1 pe lucrare. Toţi aceşti elevi care au fost prezenţi, inclusiv cei eliminaţi, primesc rezultatele pe 25 iunie.

Rezultate Evaluare Națională 2019 pe județe și București

Listele cu notele și medii sunt împărțite pe județe și Municipiul București, unde pot fi găsite tabelele cu fiecare școală unde s-a dat examenul de Evaluare Națională 2019:

Bucureşti

Alba

Arad

Argeş

Bacău

Bihor

Bistriţa Năsăud

Botoşani

Brăila

Braşov

Buzău

Călăraşi

Caraş Severin

Cluj

Constanţa

Covasna

Dâmboviţa

Dolj

Galaţi

Giurgiu

Gorj

Harghita

Hunedoara

Ialomiţa

Iaşi

Ilfov

Maramureş

Mehedinţi

Mureş

Neamţ

Olt

Prahova

Sălaj

Satu Mare

Sibiu

Suceava

Teleorman

Timiş

Tulcea

Vâlcea

Vaslui

Vrancea

Calendarul afișării rezultatelor la Evaluarea Națională 2019

- 25 iunie: primele rezultate ale examenului

- 25 iunie, orele 14.00 - 20.00: depunerea contestațiilor

- 26/28 iunie: soluționarea contestațiilor

- 29 iunie: afișarea rezultatelor finale

Conform Ministerului Educației, există și situații excepționale, în care termenele de afișare a listelor cu note pot fi amânate, dacă unele comisii județene ar solicita prelungirea perioadelor de evaluare a lucrărilor. De asemenea, există și situația inversă, în care listele cu note pot fi afișate mai devreme.

Depunerea și soluționarea contestațiilor

Candidații care sunt nemulțumiți de notele obținute pot face contestații, pentru a obține majorarea notei. Elevii trebuie însă să se decidă rapid, pentru că demersul trebuie făcut în aceeași zi a afișării rezultatelor, iar timpul pe care îl au la dispoziție este de 6 ore (cu o oră mai mult față de timpul care a fost alocat anul trecut).

Astfel, contestațiile se depun marți, 25 iunie, între orele 14.00 - 20.00. Candidații pot cere revizuirea lucrărilor la una sau la toate materiile la care au susținut examenul: română, matematică și, pentru candidații de la școlile cu predare într-o limbă a minorităților – limba maternă.

Anul trecut, 23.761 de candidaţi au contestat înaintat contestații. Dintre ei, 12.372 au fost nemulţumiţi de nota la proba de limba română. 10.958 au contestat nota la matematică, în timp ce la proba de limba maternă au fost 431 contestatari.

Ce se întâmplă dacă ai media sub 5

Pentru a promova examenul, este nevoie ca un elev să ia cel puţin 5 la fiecare probă pe care o susţine. Astfel, la afişarea rezultatelor, sunt consideraţi promovaţi candidaţii cu media generală minim 5.

Ce se întâmplă dacă ai media mai puţin de 5? Metodologia din acest an, ca şi anii trecuţi, nu impune ca prag de intrare la liceu, aşa că nu menţionează ca respinşi elevii care nu au media de promovare. Iniţial, Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declarase pe 4 iunie că elevii care au media 5 la Evaluarea Naţională să se înscrie la şcolile profesionale. Ulterior, ea a revenit asupra declaraţiei.

Astfel, chiar şi elevii al căror medii generale sunt mai mici de 5 se pot înscrie în procesul de admitere în liceu. Ţinând însă cont că media la Capacitate reprezintă 80% din media admitere în clasa a IX-a, şansele candidaţilor cu medii sub 5 sunt considerabil mai mici faţă de ceilalţi colegi. Ei au totuşi şanse la unele licee, unde locurile nu au fost ocupate.

Mai este altă sesiune de Evaluare Naţională în acest an?

Răspunsul este nu! Examenul susţinut în iunie este singura sesiune a anului. Pentru elevii care au luat note mici, astfel, singura şansă de a-şi îndrepta nota rămâne contestaţia pe care o poate face pe 25 iunie. Odată cu rezultatele finale, sesiunea din 2019 se încheie. O nouă şansă pentru candidaţi va fi doar anul viitor.

Cum se calculează notele și media generală

1. Calcularea notei finale la o probă susținută

Potrivit metodologiei pentru Evaluarea Națională 2019, lucrările sunt corectate în funcție de baremul unic de evaluare și notare, în baza unui punctaj între 1 – 100. Pentru toate răspunsurile corecte și complete se acordă un punctaj maximum de 90 de puncte, la care se adaugă 10 puncte din oficiu.

Lucrarea este corectată de doi profesori, care dă fiecare câte o notă. Această notă este obținută nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire.

Nota finală a lucrării se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori.

Dacă între notele date de cei doi profesori e o diferență mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectată, de către alți doi profesori evaluatori. Nota dată de aceștia va fi considerată nota finală.

2. Calcularea mediei generale

Media generală a fiecărui candidat e stabilită de comisia din centrul zonal de evaluare. Această medie generală e obținută ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la probe.

Importanța rezultatelor examenului de Capacitate

Notele obținute de elevii de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională sunt extrem de importante în procesul de admitere la clasa a IX-a. Astfel, o medie generală cât mai mare sporește șansele candidaților de a intra la un liceu bine cotat.

Pentru admiterea în clasa a IX-a, rezultatele de la Capacitate contează în proporție de 80%. Diferența de 20% e media generală de absolvire a claselor de gimnaziu, V-VIII.

Rata de promovare

Simularea la Evaluarea Națională din acest an a arătat în martie că, dintre elevii care au dat lucrările, doar 53,1% au avut media generală peste 5. În cazul materiilor, 69,1% au avut minim 5 la română și 39,4% care au avut notă de trecere la matematică. La limba maternă a fost de 85,9%.

În cazul adevăratului examen, se așteaptă însă ca rata de promovare să fie mai mare față de Simulare, așa cum a fost și anul trecut. Astfel, când s-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională 2018, promovabilitatea a fost de 73,5%. Conform rezultatelor la Evaluarea Națională 2017, rata de promovare de acum 2 ani a fost de peste 76%.

Ce importanţă au rezultatele pentru sistemul de educaţie

Ca în fiecare an, și rezultatele la Evaluare Naţională 2019 contează nu doar pentru elevii de clasa a VIII-a, ci şi pentru sistemul de învăţământ românesc. Astfel, în funcţie de performanţele elevilor, oficialii de învăţământ fac evaluări şi decid ce măsuri trebuie luate pentru îmbunătăţirea situaţiei în anii următori.

Cum se procedează? Rezultatele examenului sunt analizate de către inspectoratele şcolare şi sunt comparate cu rezultatele obţinute de elevi în anii de şcoală. Astfel, inspectoratele vor întocmi un raport cu analiza făcută, care va include şi măsuri de monitorizare, control şi remediere, în vederea rezolvării situaţiei, acolo unde e necesar.

Ca exemplu, metodologia examenului dă cazul şcolilor care obţin rezultate proaste. Aceste unităţi vor fi monitorizate constant de inspectoratul şcolar din judeţul respectiv şi le va sprijini pentru a îmbunătăţi calitatea învăţământului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Educatie » Rezultate Evaluare Națională 2019. Edu.ro publică notele finale