Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România primeşte 100 de milioane de euro împrumut pentru repararea școlilor. Ce spune Banca Mondială despre elevii români şi şcolile româneşti

Consiliul de administrație al Băncii Mondiale a aprobat un împrumut de 100 de milioane de euro care urmează să fie acordat României în cadrul proiectului Școli mai sigure, incluzive și durabile, care vizează modernizarea a aproape 100 de clădiri din 55 de școli din România la standarde moderne de siguranță, rezistență, incluziune, durabilitate și acces digital.

de Cristian Ionescu

la 04.05.2021 , 10:46

Banca Mondială oferă împrumut 100 de milioane de euro pentru repararea şcolilor - Profi Media

Acest proiect, implementat de Ministerul Educației, își propune să abordeze provocările de dezvoltare legate de infrastructura școlară, să demonstreze procesul și impactul investițiilor în școli mai sigure și moderne și să stabilească bazele instituționale pentru investiții eficiente și strategice pe termen lung. Accesul la sălile de clasă moderne este esențial pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale, creșterea numărului de înscrieri și integrarea diferitelor populații studențești, iar în România există o nevoie urgentă de îmbunătățire a rezultatelor educaționale, în special împotriva valorilor cheie, cum ar fi reducerea absenteismului elevilor și îmbunătățirea reținerii și a obținerii de studii, scrie Banca Mondială într-un comunicat.

Elevii ar putea fi mai productivi cu 58%

"Se așteaptă ca un copil născut astăzi în România să fie mai productiv cu 58 la sută dacă ar avea acces la servicii mai bune de educație și sănătate", notează Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru Banca Mondială pentru România.

Articolul continuă după reclamă

"Calitatea infrastructurii educaționale afectează în mod direct învățarea elevilor, astfel încât aceste îmbunătățiri vor beneficia în mod direct elevii de astăzi - ceea ce va aduce beneficii întregii țări în viitor", spune Proskuryakova.

Pe acelaşi subiect

În plus, proiectul propus se bazează, de asemenea, pe impulsul din țară pentru a investi în rezistență la dezastre și climă, școlile rezistente oferind adăpost de urgență în caz de dezastre și spații educaționale flexibile care oferă oportunități pentru activități comunitare. România este una dintre țările din UE cu cel mai mare risc de cutremure, sute de vieți pierdute și zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani - situație care va fi agravată doar de impactul schimbărilor climatice.

Analiza Băncii Mondiale precizează că peste 1.000 de școli din întreaga țară prezintă un risc ridicat de daune grave sau prăbușire în urma unui cutremur sau nu îndeplinesc codurile moderne de incendiu, salubrizarea sau cerințele privind calitatea aerului.

"România are o proporție ridicată de clădiri școlare care nu respectă standardele de siguranță, sanitare de bază și eficiență energetică, care prezintă un risc substanțial pentru vieți și economie în contextul pandemiei actuale COVID-19, a viitoarelor cutremure și a impactului continuu schimbărilor climatice", spune Alanna Simpson, specialist în managementul riscurilor de dezastru al Băncii Mondiale.

Cristian Ionescu Like
Întrebarea zilei
Vă costă mai mult chiria anul acesta faţă de 2023?
Observator » Educaţie » România primeşte 100 de milioane de euro împrumut pentru repararea școlilor. Ce spune Banca Mondială despre elevii români şi şcolile româneşti