Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Tot mai multe școli intră pe scenariul roșu, după ce a crescut numărul de elevi și profesori infectați cu noul coronavirus

În patru săptămâni de şcoală, numărul copiilor infectaţi aproape s-a dublat. Dar preşedintele nu e îngrijorat şi susține că orele de curs se desfăşoară în siguranţă. În realitate, situaţia e diferită. Doar astăzi, 17 şcoli şi licee din Bucureşti au pus lacătul pe uşă. 

de Andre Rotaru

la 09.10.2020 , 20:27

  • Toate școlile din Bacău au intrat deja în scenariul roșu.
  • Părinții nu sunt mulțumiți de modul în care sunt organizate cursurile online.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

În 11 septembrie, cu trei zile înainte de deschiderea anului şcolar, Grupul de Comunicare Strategică anunţa 110 infectaţi sub 19 ani. Astăzi - 9 octombrie, anunţă 193. Preşedintele ne spune că nu are legătură cu şcoala. 

Klaus Iohannis, președintele României: Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Unde, din nefericire, apar cazuri de boală, nu există alternativă. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală, ca să poată și ei să meargă la serviciu. 

Să luăm exemplul Bucureştiului, devenit capitala epidemiei din ţara noastră. În prima zi de şcoală, erau 168 de infectări. Astăzi, după patru săptămâni, au fost 579. Şcolile se închid una după alta. 

Vezi și

Colegiul Național Tudor Vianu, unde predă ministrul Educației, Monica Anisie, intră în scenariul roșu, după ce au fost confirmate patru cazuri de COVID-19 în rândul elevilor.

Mihai Viteazul, Spiru Haret şi Gheorghe Şincai sunt alte "nume cunoscute" de pe lista celor 17 şcoli şi licee care îşi închid porţile pentru cel puţin două săptămâni. În total sunt 39. Cu aproape 30.000 de elevi. Toţi vor rămâne acasă. Cu sau fără tablete. Cu sau fără internet. 

Rareş Voicu, Consiliul Elevilor: E în continuare mult haos în sistem. Am văzut cu ocazia alegerilor, spre exemplu, când toată ţara a stat acasă ... Am văzut că mulţi dintre ei nu au făcut ore online. Doar li s a postat un material pe o platformă sau un grup de Whatsapp şi acolo s-a încheiat actul educaţional. 

Eugen Ilea, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: Nu avem o imagine clară, nu avem un sunet clar astfel încât această educaţie on line să funcţioneze aşa cum trebuie.

La nivel naţional, 238 de unităţi de învăţământ erau în scenariul roşu la începutul anului şcolar. Acum sunt aproape 400. Alte aproape 5.000 sunt în sistem hibrid. O săptămână la şcoală, alta acasă. 

Ianis și David sunt elevi în clasa a treia. Cei doi gemeni au fost până acum la școală, dar de luni se vor întoarce în online. Au doar nouă ani, însă fac deja meditaţii, pentru că părinţii nu sunt mulţumiţi cu ce învaţă de la distanţă. 

Maria Pop, mamă: O săptămână când sunt acasă, online, nici măcar nu văd la tablă.

Când nu-şi permit să plătească un dascăl "privat", părinții devin profesori de ocazie. 

Cecilia Ardusătan, psiholog: Copilașii micuți, în clasa 0, uneori chiar au nevoie de susţinerea părintelui, să se simtă în siguranţă, ori noi acum nu mai putem să intrăm în şcoală.

Deşi sunt conştienţi că riscul infectării este mai mare la şcoală, părinţii critică cursurile online. 

Tot astăzi, Bacăul a devenit primul oraș din România în care toate școlile se închid și intră în scenariul roșu.

Andre Rotaru Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi ales cu cine să votaţi în turul al doilea la prezidenţiale?
Observator » Educaţie » Tot mai multe școli intră pe scenariul roșu, după ce a crescut numărul de elevi și profesori infectați cu noul coronavirus