Antena Meniu Search
x

Video Școlile din România stau prost și la opționale. Ministerul Educației a inclus zece materii noi, dar nu are cine să le predea

Opționale şi nu prea. Ministerul Educației a aprobat o listă generoasă cu zeci de materii din care școlile pot alege pentru elevii lor. Problema e că lipsesc profesorii care să predea orele de Edugaming, Robotică sau Armonie corporală. Aşa că, în multe cazuri, la opţional copiii studiază tot română sau matematică. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.11.2022, 20:00

Vezi și

Suntem la o şcoală din Capitală la cursul opţional "Lectura ca abilitate de viaţă". Pentru profesor, provocarea de a face cursul interesant e dublă: predă şi lecţiile de limba română de la clasa a cincea, aşa că trebuie să vină cu ceva nou.

Opționale și nu prea

Oana Şiclovan, profesor de limba română-reporter: Sunt plictisiți uneori de atâta scris, de atâta citit!

- Ce părere aveţi despre ideile lor de noi opţionale? Le-am putea face în şcoala din România?

Pe acelaşi subiect

- Bineînţeles, atât timp cât există deschidere la nivel de conducere. 

Mădălina Iacob, reporter Observator: Teoretic, lista de la Ministerul Educaţiei cuprinde în jur de o sută de opţionale pentru elevi. Edugaming sau robotică poate ar fi preferate de copiii din România, dar in realitate scolile nu au cu cine sa faca aceste cursuri. La sate, nici atât.

Ionela Neagoe, director Colegiul Gh. Lazăr: De exemplu, robotica, cine sa predea robotică? Ai nevoie si de reusrsa umana pregatita in zona aceea. E nevoie sa ne reinventam un pic.

Copiii au oricum şi alte preferinţe. Doar că, de cele mai multe ori, nu îi întreabă nimeni.

Elevi: Mi-ar plăcea să avem ora de joacă.

- Să avem o ora de somn. Pentru odihnă? Da!

- Mi-ar placea să facem înot.

Aşa că s-a ajuns la o nouă formă fără fond. Opţionalele sunt făcute mai mult pentru profesori, nu pentru elevi.

Ionela Neagoe, director Colegiul Gh. Lazăr: Problema e acolo unde şcolile sunt nevoite sa faca norma profesorului si optionalele sunt facute doar in acest sens. La liceu, copiii propun singuri idei de opţionale. Şi aşa studiază cu plăcere domenii variate.

Sofia, clasa a 11-a: Avem cinci opționale - primul psihanaliza lui Yung, adolescența și autocunoaștere, activități în microeconomie, o oră extra la literatura universală și pregătire pentru examenul Cambridge. Materia aceasta rigidă făcută de Minister nu poate încadra toate pasiunile unui elev.

Bianca, clasa a11-a: Mi-ar plăcea doare mult să studiez ştiinte politice. Sau un opțional despre vorbit în public!

Noile opţionale pentru elevii de gimnaziu au fost publicate în Monitorul Oficial. Printre ele, Educaţie pentru peisaj, Armonie corporala şi socială, Robotica şi viaţa, Etica aplicată şi Cultură digitală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Educatie » Școlile din România stau prost și la opționale. Ministerul Educației a inclus zece materii noi, dar nu are cine să le predea