Antena Meniu Search
x

Creşte numărul şcolilor care vor beneficia de programul "Masa Caldă". Declaraţia făcută de noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca

Guvernul a aprobat vineri, printr-o ordonanţă de urgenţă, creşterea numărului de şcoli care vor beneficia de programul "Masă caldă" de la 350 la 450, a anunţat la Palatul Victoria ministrul Educaţiei, Ligia Deca, potrivit Agerpres.

de Redactia Observator

la 28.10.2022, 15:43

Copii în pauza de masă
Numărul şcolilor care vor beneficia de programul "Masa Caldă" creşte de la 350 la 450 - Shutterstock

"Astăzi, a fost făcut un nou pas pentru combaterea abandonului şcolar prin adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru creşterea numărului de unităţi de învăţământ preuniversitar, dar şi, evident, a numărului de elevi care vor beneficia de programul 'Masă caldă'. Astfel, a crescut numărul de unităţi de învăţământ preuniversitar care beneficiază de program, de la 350 la 450. Automat, creşte cu 38.000 numărul de elevi care vor beneficia zilnic de masă caldă", a declarat Ligia Deca, după şedinţa de Guvern.

Pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din cele 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se va acorda zilnic suport alimentar gratuit, care constă fie într-o masă caldă, fie într-un pachet, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei pentru un beneficiar, inclusiv TVA, a explicat ministrul.

"Finanţarea acestui program-pilot se alocă bugetelor locale ale unităţilor sau sub-diviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor pe raza cărora se află unităţile pilot, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti. Astfel, anul acesta, suma de 147.000.000 lei, iar în anul 2023 suma de 266.510.000 lei", a precizat Deca.

Potrivit acesteia, pe circuitul de avizare interministerială se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru repartizarea pe judeţe a sumelor pentru acest program, iar în cel mai scurt timp, după publicarea în Monitorul Oficial a ordonanţei de urgenţă adoptate vineri, va fi emis ordinul de ministru pentru stabilirea unităţilor beneficiare.

Pe acelaşi subiect

Soluţia pentru lipsa personalului din învăţământ

Guvernul a aprobat vineri şi un memorandum pentru ocuparea unor posturi de experţi în afara organigramei Ministerului Educaţiei şi a instituţiilor publice din subordinea sa, aferente proiectelor finanţate din Fondul Social European, precum şi a posturilor vacante aferente implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Prin acest demers urmărim deblocarea situaţiei create de lipsa personalului şi desfăşurarea normală, în condiţii optime, a activităţilor din proiectele în implementare", a arătat Deca. Ea a menţionat că posturile sunt scoase la concurs începând cu luna septembrie până pe 31 decembrie şi nu presupun alocări bugetare suplimentare.

"Fac un apel pe această cale pentru persoanele interesate, cu expertiză în domeniu, să participe la aceste concursuri", a transmis ministrul Educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Educatie » Creşte numărul şcolilor care vor beneficia de programul "Masa Caldă". Declaraţia făcută de noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca