Antena Meniu Search
x

Video Școlile rămân deschise, dar cu haos și confuzie. Schimbări de la o oră la alta privind testarea elevilor care au avut COVID

Școlile rămân deschise, dar cu haos și confuzie. De la o zi la altă se schimbă răspunsul la întrebarea: cum revin fizic la ore copiii care au avut COVID. Dacă până săptămâna trecută elevii erau testaţi în cabinetele şcolare, de azi documentele se obţin doar de la clinici acreditate. Pe hârtie, cel puţin. Pentru că, la presiunea părinţilor, ministrul Educaţiei a anunţat tot azi că sunt acceptate ambele variante. 

De Mădălina Iacob la 04.10.2021, 21:55
Vezi și

Reintrarea în colectivitate a copiilor trecuţi prin boală era condiţionată până acum de testarea făcută în cabinetul şcolar, de personal autorizat. De azi însă, responsabilitatea este a părinţilor. Noul ordin de la Educaţie şi Sănătate spune că elevii se pot întoarce la şcoală dacă "prezintă rezultatul certificat negativ al testului antigen rapid sau PCR realizat în ultimele 24 de ore". Deci, testare pe cont propriu. Directorii şi diriginţii au transmis mesajele către elevi.

Daniel Voinea, director: Acesta este ordinul şi trebuie să îl respectăm. Noi mai mult decat informaţia că nu se face la nivelul şcolii, nu avem cu ce sa ii ajutăm.

O parte dintre părinţi au fost revoltaţi de decizie

Iulian Cristache, Federația Părinților: Legea Educaţiei Naționale spune că avem învățământ gratuit. Nu este absolut deloc normal că părinții să pună bani din buzunar, mai ales că vorbim despre familii care poate nu au bani de o pâine. 

Pe acelaşi subiect

Nici nu a pornit bine controversa, că regulile s-au schimbat din nou. Ministerul Educaţiei a declarat că elevii pot fi testaţi totuşi, şi in cabinetele şcolare, dacă solicită acest lucru. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: Am transmis şcolilor să facă aceasta testare elevilor în ziua a opta, acolo unde există cabinete medicale școlare, am solicitat sa se adreseze DSP. 

Un alt subiect sensibil, cel al testelor pe bază de salivă, neacreditate, rămâne şi el neclar. Premierul Florin Cîţu cere Agenţiei Naţionale a Medicamentului să rezolve urgent problema. 

Florin Cîțu, premierul României: Le cer celor de la ANM să lase tergiversările și prostiile și să vină mai repede cu decizia.

Înainte ca specialiştii să spună dacă sunt bune de folosit în şcoli, autorităţile au dat deja comanda. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: 11 săptămâni înseamnă 3,2 mil de beneficiari, înmulțit cu 2, înseamnă 6,4 mil de teste săptămânal, ori 11 săptămânal, înseamnă 70 de milioane de teste.

Teste rapide se pot face şi în farmacii, fie gratuit, fie se achită 20 de lei

Madalina Iacob, reporter Observator: 12 farmacii din Capitală oferă testare gratuită cu teste antigen rapid pentru copii, dar și pentru adulți. Rezultatele, fie ele pozitive sau negative, sunt raportate imediat către DSP. Astfel că la final, toți oamenii pleacă de aici cu un buletin autorizat de testare.

Liviu Horoba, farmacist: În special au venit adolescenţi, elevi de liceu, dar am avut si mai mici. Acum mai am vreo la o limită de 200, fac o alta comandă și o sa ne aprovizionăm. 

 Lista este publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Educatie » Școlile rămân deschise, dar cu haos și confuzie. Schimbări de la o oră la alta privind testarea elevilor care au avut COVID