Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Părinţii îşi doresc şcolile deschise, dar nu pe banii lor. Cât trebuie să plătească din propriul buzunar pentru a-şi testa copiii

Un subiect generează nedumerire totală, nemulţumire, chiar şi revoltă printre profesori, elevi, dar mai ales, părinţi: testarea copiilor.

de Mădălina Iacob

la 04.10.2021 , 13:40

Cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 se pot reîntoarce la ore după 8 zile de izolare dacă şi numai dacă au un test PCR negativ făcut în ultimele 24 de ore. Pe scurt, elevii nu mai sunt chemaţi la cabinetele şcolare pentru asta, aşa cum s-a tot discutat. Responsabilitatea testării cade în seama părinţilor, care practic trebuie să îi testeze acasă.

Responsabilitatea testării, în mâna părinţilor

Părinţii sunt nemulţumiţi pentru că acum responsabilitatea testării a ajuns acum în mâna părinţilor. Practic acum sunt nevoiţi să plătească aceste teste şi nu mai sunt chemaţi să vină la şcoală aşa cum era până acum, să fie testaţi de către cadrul medical din şcoala la care învaţă acel copil. Practic, atunci când elevul ajunge în a 8-a zi de izolare şi vrea să se întoarcă la şcoală, trebuie să meargă cu părintele la o farmacie sau la o clinică privată la care să plătească acest test, să se testeze, să obţină acel buletin autorizat de testare pe care să îl trimită doamnei învăţătoare sau doamnei director şi să se întoarcă mai apoi în colectivitate.

Vezi și

Vorbim despre un test care costă de aproximativ 20 de lei într-o farmacie, dar bineînţeles că depinde şi despre câţi copii sunt într-o familie şi dacă aceşti părinţi sunt dispuşi să plătească. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi a scris o scrisoare alături de Consiliul Naţional al Elevilor şi de sindicatele din învăţământ să ceară Ministrului Sănătăţii şi Ministrului Educaţiei o întâlnire urgentă pentru că acest lucru nu poate fi posibil. Spuneau ei de fiecare dată că educaţia ar trebui să fie gratuită în România, aşadar nu poate un părinte să plătească pentru întoarcerea la şcoală a copiilor. Cu toţii îşi doresc însă şcolile deschise, dar nu pe banii lor. Şi mai este o problemă: testele pe bază de salivă. Acestea sunt aşteptate în şcolile din toată ţara, dar se pare că încă nu sunt omologate şi Agenţia Naţională a Medicamentului nu a trimis încă o aprobare pentru aceste teste.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Educaţie » Părinţii îşi doresc şcolile deschise, dar nu pe banii lor. Cât trebuie să plătească din propriul buzunar pentru a-şi testa copiii