Antena Meniu Search
x

Galerie foto Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică

Simularea la Bacalureat 2024 a continuat marți, 5 martie, cu proba scrisă la Matematică după ce, ieri, elevii clasei a 12-a au susținut proba scrisă la Limba și literatura română. Conform calendarului simulărilor, probele au loc în perioada 4 - 7 martie 2024, elevii urmând să afle rezultatele pe 15 martie. Notele obținute se trec în catalog doar la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui. 

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 05.03.2024, 13:07

Vezi și

UPDATE 12:00 - Subiecte matematică simulare Bacalaureat 2024 - profil real:

UPDATE 9.00 - Proba la matematică din cadrul simulării examenului de bacalaureat 2024 a început. 146.000 de elevi susţin testarea în peste 1.320 de unități de învățământ. 

Pe acelaşi subiect

Ieri, 4 martie, s-a desfășurat simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat 2024. Din cei 146.000 de elevi de clasa a 12-a, 20.000 nu s-au prezentat la testare, iar 5 au fost prinşi când copiau şi daţi afară din săli. 

Astăzi, simulările continuă cu testarea la Matematică. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, proba începe la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării lucrării este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. La prima probă susţinută, elevilor le-au fost distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obţinute.

Potrivit ordinului de ministru, disciplinele la Simularea Bacalaureatului 2024 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie.

Subiecte matematică la simularea bacului 2024

A doua probă scrisă la Simularea examenului de Bacalaureat 2024 este cea la matematică. Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Listele conținuturilor pentru Simularea examenului de Bacalaureat în acest școlar sunt disponibile ► aici 

Programa pentru simularea examenului de BAC 2024 prevede eliminarea unor conținuturi la Limba română, Matematică, Istorie, Geografie, dar și la celelalte discipline, potrivit ordinului ministrului educației nr. 6.760 din 7 decembrie 2023.

Pentru Simularea examenului de Bacalaureat 2024, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul.

Subiectele și baremele se afișează în fiecare zi cu probă de examen, la ora 15:00 ► aici

La probele scrise se pot utiliza tipizate tipărite aprobate pentru anii școlari precedenți. În fiecare zi în care se susțin probe, elevii completează colțul din dreapta sus al foii tipizate cu datele personale. Asistenții vor informa elevii asupra faptului că redactarea rezolvării subiectelor va începe de pe pagina a doua a primei foi tipizate. 

Pentru secretizarea și securizarea lucrărilor scrise se va proceda astfel: 

  • colțul din dreapta sus al primei foi tipizate, conținând datele personale ale elevului, nu se sigilează, anonimizarea acestora făcându-se automat în platforma destinată evaluării digitalizate; 
  • colțul din dreapta sus al următoarelor foi tipizate, începând cu a doua foaie tipizată, conținând datele personale ale elevului, se sigilează și se secretizează. 

Secretizarea casetei de identificare se realizează cu etichete, nu cu lipici. După finalizarea fiecărei probe scrise, în limita maximă a timpului alocat acesteia, elevii predau lucrările asistenților, care le verifică. Comisia de organizare a simulării naționale din unitatea de învățământ asigură caspsarea în trei locuri (lateral stânga sus, jos și la mijloc) a lucrărilor scrise care depășesc un număr de patru pagini, așezate sub formă de caiet, în ordinea paginilor.

Consultă procedura privind organizarea și desfășurarea simulării simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023 - 2024 în ► DOCUMENTUL ATAȘAT 

La Matematică, pentru simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4430/2014, din care sunt exceptate conținuturi:

La Istorie, pentru simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024, este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4800/2010, cu următoarele excepții:

C. Statul și politica

2. Aspectele referitoare la faptele istorice desfășurate în secolul al XX-lea din conținutul statului român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII - XX);

3. România postbelică. Stalinism, național-comunism și disidența anticomunistă. Construcția democrației postdecembriste.

D. Relațiile internaționale

1. Spațiul românesc între diplomație și conflict în Evul Mediu și la începuturile modernității

2. România și concertul european; de la "criza orientală" la marile alianțe ale secolului XX

3. România în perioada "Războiului rece"

Lucrările elevilor, scanate și corectate digitalizat

După verificarea fiecărei lucrări, în ordinea primirii acestora, în prezența elevilor, asistenții scanează lucrarea, verifică existența corespondenței dintre numărul paginilor scanate, numărul paginilor lucrării în format fizic și numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate a examenului național de bacalaureat. Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării, respectiv selectarea opțiunii "neprezentat" sau a opțiunii "eliminat", în cazul elevilor care nu s-au prezentat sau, după caz, au fost eliminați de la proba respectivă. Lucrarea elevului eliminat nu se scanează și nu se încarcă în platformă.

La expirarea celor 3 ore acordate redactării lucrării scrise, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei elevi rămân în sală până la scanarea ultimei lucrări. Elevii părăsesc sala de examen fără a primi subiectele. Elevii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră și jumătate de la distribuirea subiectelor în săli, fără a primi subiectele. După finalizarea scanării tuturor lucrărilor, asistenții le introduc într-un plic, care urmează să fie sigilat. Asistenții asigură ștergerea lucrărilor scanate de pe calculatoarele din sala de examen (inclusiv din Recycle Bin/ Coș de gunoi).

Plicurile se păstrează în condiții de securitate în unitatea de învățământ/centrul de examen, până la finalul fiecărei probe și încărcarea rezultatelor în aplicația dedicată evaluării digitalizate. După comunicarea rezultatelor, plicurile se disigilează în vederea analizei rezultatelor.

Simulare Bac 2024 matematică. Cum se calculează nota finală

Evaluarea lucrărilor scrise se realizează astfel: fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN). Lucrările scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate a lucrărilor scrise din cadrul simulărilor naționale vor putea fi accesate de către comisia din centrul zonal de evaluare după finalizarea încărcării, în fiecare zi de probă, a lucrărilor scrise, de către toate unitățile de învățământ/centrele de examen. Activitatea de evaluare se realizează, de regulă, pe stațiile de lucru aflate în laboratoarele de informatică din unitatea de învățământ din care provine profesorul evaluator. Profesorii evaluatori pot alege să își desfășoare activitatea de pe computere aflate într-un alt spațiu (de exemplu, bibliotecă, Centrul de Documentare și Informare, cabinetul disciplinei, cancelarie, domiciliu personal).

Profesorii evaluatori din unitățile de învățământ/centrele de examen sunt arondați centrului zonal de evaluare din fiecare județ/municipiul București și vor primi conturi de acces pe platforma destinată evaluării digitalizate în vederea accesării lucrărilor scrise, a baremelor de evaluare și de notare și a borderourilor de notare. Distribuirea lucrărilor către profesorii evaluatori, în vederea evaluării, se face în mod aleatoriu, prin intermediul platformei destinate evaluării digitalizate, inclusiv pentru situația în care platforma semnalează existența unei diferențe între notele acordate de către cei doi profesori evaluatori, mai mari de un punct și care presupune reevaluarea lucrării. Evaluarea lucrării se realizează pe baza baremului de evaluare și notare.

Profesorii evaluatori înregistrează electronic, individual, rezultatul evaluării în borderourile – tip de notare generate de platforma destinată evaluării digitalizate. Media aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator, este calculată de aplicația informatică din platforma destinată evaluării digitalizate.

În situația în care platforma semnalează o diferență mai mare de un punct între notele acordate de cei doi profesori evaluatori, lucrarea va fi transmisă automat și aleatoriu către alți doi profesori evaluatori. După validarea finalizării evaluării, se calculează nota finală din cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note centrale. După evaluarea și notarea tuturor lucrărilor la o disciplină se generează din platformă raportul nominal conținând notele finale la disciplina respectivă.

Urmează proba la alegere a profilului și specializării

Simularea Bacalaureatului 2024 va continua miercuri, 6 martie, cu proba la alegere a profilului și specializării. 

Elevii de clasa a 12-a pot susţine proba la alegere a profilului la una dintre următoarele 11 discipline: 

  • fizică
  • chimie 
  • biologie 
  • informatică 
  • geografie 
  • logică 
  • argumentare și comunicare
  • psihologie 
  • economie 
  • sociologie 
  • filosofie

Desfășurarea orelor la celelalte clase, în perioada desfășurării simulării probei scrise a examenului de Bacalaureat 2024, se va realiza în conformitate cu hotărârea Consiliilor de Administrație a acestor unități de învățământ liceal, în funcție de numărul sălilor de clasă în care se va desfășura această simulare și de numărul de cadre didactice care vor participa ca membrii în comisia de organizare sau ca profesori asistenți.

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă de Limba şi literatura maternă.

Rezultatele se afișează pe 15 martie 2024

Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor.

Rezultatele obținute de elevi la simularea examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023 - 2024, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Elevii vor afla rezultatele de la Simularea examenului național de Bacalaureat 15 martie.

Calendar Simulare Bacalaureat 2024

Calendarul probelor scrise de la Simularea examenului de Bacalaureat 2024:

  • 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor

Calendarul examenului de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie – iulie 2024

  • 3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2024

  • 15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
  • 27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale

Simularea Bacalaureatului este unul dintre cele mai importante teste pentru elevii de liceu, oferindu-le ocazia de a-și îmbunătăți performanțele școlare în perspectiva examenului din această vară. 

Vezi AICI ce subiecte au primit elevii de clasa a 12-a, anul trecut, la Matematică, a doua probă scrisă din simulării bacalaureatului.

Documente: procedura-simulare-nationala-EN-si-BAC_2024.pdf

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică