Video Reacția unei eleve după ce a ieșit de la simularea de Bac la română: "Am avut Lucian Blaga, să facem un eseu și am scris Corona"
Puţini liceeni au exclamat astăzi „O poezie de subiecte!“, la simularea probei de română de la Bacalaureat. Subiectele din Lucian Blaga şi Ion Barbu i-au făcut pe mulţi să plece rapid din sală, când şi-au dat seama că nu ştiu ce să scrie. Profesorii se aşteaptă, din nou, la note proaste în toată ţara.
Elev: Am avut Lucian Blaga, să facem un eseu și am scris Corona.
Reporter Observator: Cum s-a numit poezia?
Elev: Eu nu strivesc corola de lumi.
Reporter Observator: Ştii că nu aşa se numeşte, nu?
Elev: Da, asta e.
Reporter Observator: Cum se numea poezia?
Elev: Poemele lumii parcă.
La vederea subiectelor, mulți liceeni s-au ridicat și au ieșit din sală
Mulţi liceeni au predat lucrările mai repede decât ar fi vrut. Practic, imediat după ce au citit subiectele la limba română.
Au avut de redactat, în funcţie de profil, un eseu despre o poezie de Lucian Blaga sau Ion Barbu. Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, respectiv Riga Crypto şi Lapona Enigel, două dintre cele mai ermetice texte din programa de liceu. Nu toţi elevii au înţeles, însă, metaforele poetului care descrie nuntă imposibilă dintre două fiinţe incompatibile - Crypto, regele ciupearcă, din lumea vegetală, şi mică lapona din regnul uman.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Chiar dacă timpul de rezolvare pentru subiecte a fost de trei ore în acest moment este ora 10 și jumătate și deja primii elevi au lăsat pixul jos și au părăsit sala de examen. Spun că nu au luat foarte în serios această simulare.
Elevă: Din moment ce nu se trec notele nicăieri, nu avea rost să o luăm în serios așa.
Profesorii se aşteaptă la rezultate slabe, pentru că poezia le-a căzut greu şi elevilor de la licee de top.
Elevă: Voi vedea cât iau doar cu subiectul 1 și 2 pentru că mi se pare mai relevant.
Elevii au întâmpinat probleme și la textul argumentativ de la simularea examenului de Bac la Limba Română
Ionela Neagoe, profesor lb. română: Sunt și copii care nu au scris nimic la eseu. S-ar putea că în țară rezultatele să fie slabuţe. Sigur că dificultatea va ţine de înțelegerea textului, sunt cuvinte greu de înțeles. Nu le place poezie pentru că nu au fost învățați să le placă poezia.
Pretenţioase au fost şi subiectele care le cereau să argumenteze rolul presei în formarea gustului artistic al publicului sau rolul profesorilor, dintr-un text dat.
Notele vor fi anunţate pe 15 martie, după ce lucrările vor fi corectate digital. Liceenii cer ministerului să revină la metodă clasică de verificare.
Din cei 146.000 de elevi de clasa a XII-a, 20.000 nu s-au prezentat la examenul de astăzi, iar cinci au fost prinşi când copiau şi daţi afară din săli.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰