Antena Meniu Search
x

Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la matematică, proba scrisă

Simularea Evaluării Naționale 2023 a continuat marți, 21 martie, cu proba scrisă la Matematică, după ce, ieri, elevii clasei a VIII-a au susținut proba scrisă la Limba și literatura română. Conform calendarului, simularea se încheie miercuri, 22 martie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Elevii vor afla rezultatele pe 29 martie. Acestea nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 21.03.2023, 13:50

UPDATE 13:40 - La simularea probei scrise la matematică au participat, potrivit informațiilor furnizate de inspectoratele școlare județene, 163.376 de elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar. Patru elevi au fost eliminați pentru copiat, informează Ministerul Educației.

UPDATE ora 11:10 - Subiectele la matematică de la simularea Evaluării Naționale 2023, primite de elevii de gimnaziu la proba scrisă de Matematică, au avut un timp de rezolvare de două ore. Primele două subiecte, de câte 30 de puncte fiecare, au avut itemi obiectivi – de tip grilă – cu un singur răspuns corect. Subiectul al III-lea a fost cu probleme de algebră și geometrie.

Subiectele primite la Matematică, potrivit edupedu.ro:

Subiectul I

Pe acelaşi subiect

Încercuiește litera corespunzătoare răspunsului corect. – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item de mai jos

1. Numărul natural scris în baza zece, de forma 17x , divizibil cu 10 , este egal cu:

a) 17

b) 70

c) 100

d) 170

2. Numărul care reprezintă 20% din 50 este egal cu:

a) 10

b) 20

c) 25

d) 100

3. Suma numerelor întregi din intervalul [−2,3], este egală cu:

a) −9

b) −3

c) 3

d) 6

4. Inversul numărului 2/3 este numărul:

a) -3/2

b) −2/3

c) 2/3

d) 3/2

5. Patru elevi, Elena, Maria, George și Mihai, au calculat media geometrică a numerelor y = 3 -2√2 și y = 3+2√2 și au obținut următoarele rezultate:

Elena √17

Maria √2

George 1

Mihai 3

Dintre cei patru elevi, cel care a calculat corect media geometrică este:

a) Elena

b) Maria

c) George

d) Mihai

6. Afirmația „Numărul 4 este mai mare decât numărul 2 5 .” este:

a) adevărată

b) falsă

Subiectul al II-lea – 30 de puncte, câte 5 puncte pentru fiecare item

1. În figura alăturată este reprezentat segmentul AB cu lungimea de 5 cm. Punctul C este simetricul punctului B față de punctul A, iar punctul D este simetricul punctului C față de punctul B. Lungimea segmentului CD este egală cu:

a) 5cm

b) 10cm

c) 15cm

d) 20cm

Subiectul al III-lea a fost cu probleme de algebră și geometrie.

Elevii de gimnaziu au susținut, astăzi, 21 martie, simularea la Matematică, probă scrisă. Accesul în săli s-a făcut până la ora 8.30, iar proba a început la ora 9.00. Timpul destinat elaborării lucrării a fost de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. 

Disciplinele la Simularea Evaluării Naționale 2023 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică. 

Subiectele la Simularea Evaluării Naționale 2023, proba de matematică

A doua probă scrisă la Simularea Evaluării Naționale 2023 este cea la Matematică.

Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Listele conținuturilor pentru Simularea Evaluării Naționale în acest an școlar sunt disponibile ► aici

Pentru Simularea Evaluării Naționale 2023, subiectele sunt redactate sub forma unei broșuri care se tipărește față-verso, așa cum este transmisă de Centrul Național pentru Politici în Educație și Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, dacă este cazul. 

Subiectele și baremele de evaluare pentru probele scrise din cadrul simulării examenelor naționale din acest an sunt publicate zilnic, la ora 15:00 (după încheierea fiecărei probe) ► aici

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră. La proba de matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la română

Subiectele primite la română de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale 2023 au fost cerințe pe baza a două texte la prima vedere. Primul text a fost un fragment din "Dansul ursului" de Ion D. Sîrbu, iar al doilea din "30 de ani în șa" al lui Felix Țopescu. La subiectul al II-lea, elevii au trebuit să scrie, în 80 - 120 de cuvinte, rezumatul primului text, potrivit edupedu.ro. Subiectul I a fost notat cu 70 de puncte, iar Subiectul II cu 20 de puncte. Din oficiu au fost acordate 10 puncte.

La proba scrisă de română au fost prezenți 164.009 elevi din cei peste 177.000 de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar curent. Potrivit edu.ro, în urma unor tentative de fraudă au fost eliminați patru elevi. Subiectele și baremele de corectare și notare pentru proba scrisă de Limba și literatura română pot fi consultate şi pe site-ul subiecte.edu.ro

Proba la limba maternă are loc pe 22 martie

Simularea Evaluării Naționale 2023 va continua miercuri, 22 martie, cu proba la limba maternă.

La proba de limba maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect. Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază.

Cand se afișează rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale 2023

Rezultatele obținute de elevi la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care acestea s-au desfășurat, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenelor din vară. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați. Elevii vor afla rezultatele de la Simularea Evaluării Naționale pe 29 martie.

Potrivit ministerului Educației, obiectivele simulării sunt: familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real & optimizarea rezultatelor obţinute de către elevii din învăţământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.

Calendarul simulării Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a

Calendarul probelor scrise de la Simularea Evaluării Naționale, în anul școlar 2022—2023, aprobat prin ordin de ministru:

20 martie 2023 Limba și literatura română — probă scrisă

21 martie 2023 Matematică — probă scrisă

22 martie 2023 Limba și literatura maternă — probă scrisă

29 martie 2023 Comunicarea rezultatelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Educatie » Simulare Evaluarea Națională 2023. Subiectele primite de elevi la matematică, proba scrisă