Video Studenţii din Iaşi au depus plângere împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. De ce nu vor să se întoarcă la cursuri
Revenirea la normalitate nu e atât de simplă precum se credea. După doi ani în care au făcut facultatea aproape integral online, vestea revenirii la cursurile faţă în faţă nu îi bucură deloc pe toți studenții.
La Iași, Liga Studenților a facut plângere penală la Direcția Naţională Anticorupție ministrului Educației pentru că a cerut prea brusc, spun studenții, revenirea la normalitate.
Clara Mihociu, reporter Observator: Printre pricipalele probleme pe care le menţionează studenţii sunt tocmai faptul că cei mai mulţi s-au angajat în ultimii doi ani dat fiind faptul că făceau facultatea online şi acum ar fi nevoiţi cu toţii să îşi dea demisa pentru a putea reveni la facultate în varianta faţă în faţă aşa cum s-a solicitate. În acelaşi timp vorbim şi despre probleme cu locurile de cazare. Cele mai multe dintre cămine nu funcţionează la capacitate maximă, iar tinerii spun că ar trebui să îşi găsească în timp record un loc în care să se cazeze fie că vorbim despre un apartament închiriat sau o gazdă. Mai mult decât atât, aceştia spun că le-ar fi imposibil să facă ambele lucruri acum şi că decizia a fost una extrem de bruscă motiv pentru care s-a făcut o plângere a Ligii Studenţilor din Iaşi la DNA pentru abuz în serviciu împotriva Ministrului Educaţiei. Tinerii au venit cu câteva propuneri, spun ei ca o perioadă de cel puţin o lună să li se dea timp să poată găsi soluţii pentru problemele lor, să se rămână în varianta online sau hibrid în această lună. În acelasi timp spuneau că ar fi o idee bună şi să se suplimenteze locurile de cazare sau să primească o sumă de bani în cuantumul cazării de la cămin pentru a putea plăti chiria extrem de scumpă.
Finalul stării de alertă a dat undă verde revenirii activităţii cu prezenţă fizică în învăţământul superior. De mâine, studenţii pot reveni la cursuri, dar fiecare facultate va putea să apeleze la o perioadă de tranziţie, în funcţie de necesităţi. Cazarea ar putea fi însă o problemă, după ce o parte dintre refugiaţii din Ucraina sunt deja găzduiţi în căminele studenţeşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰